By poprawić opłacalność produkcji prosiąt, hodowcy intensyfikują wysiłki, by uzyskać jak największą liczbę prosiąt odsadzonych od lochy w roku. Jednak z ekonomicznego punktu widzenia ważna jest także liczba prosiąt odsadzonych od maciory w całym okresie jej użytkowania.
– Biorąc pod uwagę ten wskaźnik, analizujemy także tempo wymiany loch w stadzie. Jest to ważny indeks, gdyż decyduje o tym, jakie koszty zakupu, odchowu, żywienia i profilaktyki obciążą każdego wyprodukowanego warchlaka – mówił prof. Daniel Korniewicz (LNB) podczas Forum Rolników i Agrobiznesu, zorganizowanego przez redakcję „top agrar Polska”.
Liczba prosiąt stymulowana paszą: Zdaniem naszego eksperta żywienie loch, obok zarządzania stadem, jest głównym czynnikiem wpływającym na poprawę wyników produkcyjnych.
Podstawowym narzędziem żywieniowym, podwyższającym liczebność i jakość rodzących się miotów jest flushing stosowany około 10–14 dni przed planowanym kryciem. Dodatek ten, podawany w ilości 500 g/dobę powinien składać się z glukozy i laktozy, wzbogaconych o witaminy, beta-karoten, kwas foliowy, składniki mineralne, aminokwasy oraz substancje przeciwdziałające stanom zapalnym. p-jt
Więcej o stosowaniu paszy flushing oraz żywieniu loch w laktacji już w styczniowym wydaniu "top świnie" na stronie 24.