Według przepisów określających szczegółowe wymagania jakościowe mleka surowe do skupu może trafić tylko takie, które zawiera do 100 tys. bakterii oraz do 400 tys. komórek somatycznych. OSM Piątnica poszło o krok dalej. Od nowego roku stworzyła nową kategorię tj. klasę „premium”. Klasyfikowany będzie do niej surowiec o zawartości do 20 tys. bakterii oraz do 300 tys. komórek somatycznych.
– Oznacza to zdecydowane przewyższenie norm unijnych. Określenie zawartości obu parametrów świadczy przede wszystkim o stanie zdrowotnym zwierząt, ale również o warunkach sanitarno-higienicznych na etapie pozyskiwania i przechowywania mleka w gospodarstwach. Zadbane i zdrowe krowy dają najlepsze jakościowo mleko. Wiąże się to ze sposobem chowu, warunkami żywienia oraz udoju – mówi Joanna Kwiatkowska, kierownik skupu mleka w OSM Piątnica.
To wyjście naprzeciw stale rosnącym wymaganiom konsumentów. Tylko z najlepszego mleka mogą powstać najlepsze produkty – aby zatem dostarczać na rynek wyroby mleczarskie wyróżniające się wysoką jakością, konieczne jest stałe podnoszenie wewnętrznych standardów.
Co ważne – jak zapowiada mleczarnia – nowa klasa mleka ma być dodatkowo premiowana w skupach. Ma to stanowić motywację dla rolników, którzy systematycznie dostarczają coraz lepszej jakości surowiec, ale też wyraz uznania dla tych, którzy już teraz oferują mleko w klasie „premium”.
opr. mj/OSM Piątnica
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Standard „Premium” w Piątnicy
Wraz z początkiem 2019 roku OSM Piątnica wprowadziła nową, najwyższą klasę skupowanego mleka tj. klasę „premium”.