Podczas naszego webinarium na pytanie, dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności, starała się odpowiedzieć Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
Tak naprawdę czym jest rolnictwo zrównoważone?
– W debacie publicznej pojawia się bardzo dużo informacji o rolnictwie zrównoważonym, o rolnictwie ekologicznym, o którym już moi przedmówcy już wspomnieli, mówimy również o rolnictwie regeneratywnym, o rolnictwie węglowym, ale tak naprawdę czym jest rolnictwo zrównoważone – pyta Małgorzata Bojańczyk.
Zrównoważone rolnictwo to wszystkie działania, które ograniczają wpływ rolnictwa na środowisko, przy jednoczesnym zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej.
– Produkcja ekologiczna, chociaż odgrywa bardzo ważną rolę w zielonej transformacji, z uwagi na niższą wydajność, na mniejszą skalę, jest oczywiście istotna, ale nie zapewni takiego bezpieczeństwa żywnościowego, o którym teraz wszyscy mówimy. Z drugiej strony rolnictwo konwencjonalne, ten model ma zbyt wysoki koszt środowiskowy. Dlatego takim kompromisem jest rolnictwo zrównoważone, które bierze to, co najlepsze z rolnictwa ekologicznego i to, co mądre, jak rozwiązania cyfrowe z rolnictwa konwencjonalnego – dodaje Bojańczyk.
Jakie korzyści płyną z rolnictwa zrównoważonego?
- optymalizacja nakładów na produkcję rolniczą,
- zapewnienie długoterminowej stabilności finansowej gospodarstwa,
- ograniczenie wpływu rolnictwa na środowisko,
- zwiększenie społecznej akceptacji rolnictwa,
- zbudowanie przewagi konkurencyjnej gospodarstwa,
- uzyskanie większego wsparcia finansowego w ramach WPR UE,
- poprawa żyzności i produktywności gleb gospodarstwa,
- zapewnienie dobrostanu zwierząt.
Co oznacza zrównoważona produkcja zwierzęca?
Zrównoważona produkcja zwierzęca to nic innego jak produkcja niskoemisyjna, która musi uwzględniać podwyższenie dobrostanu zwierząt oraz ograniczająca zużycie antybiotyków.
|
Kompendium wiedzy o rolnictwie zrównoważonym w jednym miejscu
– Wszyscy jesteśmy świadomi zmian, jakie idą wraz z europejskim Zielonym Ładem, widzimy zmiany klimatyczne zachodzące w Polsce i w całej Europie. Dlatego chcielibyśmy jako stowarzyszenie, wyjść z kompleksową informacją, czym jest rolnictwo zrównoważone – dodaje Małgorzata Bojańczyk.
Kompendium wiedzy o rolnictwie zrównoważonym w jednym miejscu. Przystępna forma, wszystkich zagadnień z każdej dziedziny pracy rolnika. 13 obszarów, które zawierają łącznie aż 49 lekcji, poświęconych różnym aspektom zrównoważonego rolnictwa.
Zrównoważona żywność w kilku krokach
- Po pierwsze edukacja – Asap Akademia czy warsztaty organizowane przez firmy, doradztwo agronomiczne itp.
- Po drugie rolnicy – rolnik powinien dbać o glebę i dobrostan zwierząt, a także o zasoby wody czy bioróżnorodność wokół gospodarstwa.
- Po trzecie przetwórcy – skracanie łańcuchów dostaw, współpraca z lokalnymi rolnikami i dostawcami.
- Po czwarte sprzedawcy – powinni przekazywać odbiorcom informacje o zrównoważonej żywności. Skracanie łańcuchów dostaw przez współpracę z lokalnymi producentami.
Patrycja Bernat