Sytuacja na rynku świń w Europie to tradycyjnie jeden z najmocniejszych tematów Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie. Nie inaczej będzie w tym roku, bo do prezentacji aktualnych trendów w biznesie trzodowym zaprosiliśmy dr. Alberta Hortmann-Scholtena z Izby Rolniczej, prezesa giełdy VEZG, na którą każdego tygodnia zwrócone są oczy wszystkich producentów świń w Europie. Nasz ekspert przedstawi najważniejsze dla branży aspekty zmian prawnych zachodzących na zachodzie Europy, które w sposób zasadniczy wpłyną na przyszły kształt produkcji świń w naszym regionie, ale i na świecie. Skupi się na nieprzerwanie rosnących kosztach produkcji trzody, które są przez te zmiany powodowane. Mało tego, porówna koszty produkcji świń w różnych krajach, z których jasno wynika, że Europa produkuje wieprzowinę doskonałą jakościowo, ale drogą.
Rośnie dobrostan, spada opłacalność
Unia Europejska planuje wprowadzić poważne regulacje dotyczące transportu żywych zwierząt. Jeżeli nowelizacja przepisów w proponowanym kształcie wejdzie w życie, zatrzęsie dotychczasowym obrotem świniami w Europie. Uzależniona od importu warchlaków z Danii Polska w zasadzie utraci lub będzie miała ograniczony dostęp do prosiąt do dalszego tuczu. Przypomnijmy, że co roku sprowadzamy stamtąd blisko 7 mln 30-kg warchlaków!
A jakie są propozycje zmian w przepisach?
- Czas transportu ma zostać skrócony. Podczas długich transportów zwierzęta trzeba będzie rozładować, aby odpoczęły, nakarmić je i napoić. Przestrzeń dostępna dla różnych zwierząt będzie zwiększona i dostosowana do gatunku i grupy technologicznej.
- W przypadku transportu w ekstremalnych temperaturach obowiązywać będą rygorystyczne warunki obejmujące ograniczenie transportu, gdy temperatura wzrośnie powyżej 30 °C.
- Jeżeli temperatura spadnie poniżej - 5°C długość transportu nie może przekraczać 9 godzin.
- Nad wszystkim będą czuwać narzędzia cyfrowe, które ułatwią egzekwowanie przepisów transportowych, np. śledzenie pojazdów w czasie rzeczywistym, centralna baza danych).
Brzmi ciekawie? A to tylko niewielki wycinek tego, co przygotowaliśmy dla Was w tym roku. Będziemy dużo mówić m.in. o organizacji produkcji świń na co dzień, a te tematy oddaliśmy w ręce praktyków: kierowników i właścicieli ferm oraz zootechników.
Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie to jedyna okazja, by w jednym miejscu, w jednym czasie spotkać i porozmawiać z ekspertami z zakresu planowania i prowadzenia produkcji świń. Nie zabraknie najnowszych doniesień genetycznych, żywieniowych i zdrowotnych. Zapisz się dziś, zostało niewiele miejsc!