StoryEditor

Program Wyższych Plonów – dyskusja ekspertów

Więcej mleka bez dodatkowych kosztów – to temat naszego spotkania z ekspertami w ramach Programu Wyższych Plonów. Zachęcamy do oglądania!
18.01.2021., 16:01h

Kiszonka z kukurydzy to niewątpliwie najważniejsza pasza w żywieniu krów mlecznych. W ciągu ostatnich lat niemalże wszyscy, a więc środowisko naukowców, praktyków i samych hodowców bydła, bardzo intensywnie dyskutuje nad efektywnością wykorzystania tej paszy, jej potencjałem i możliwościami poprawy skali produkcji mleka. Do tej jednak pory skupialiśmy się na tych zagadnieniach głównie przez pryzmat skrobi zawartej w ziarniakach. Czy z kukurydzy można wyciągnąć coś jeszcze? Czy możemy dzięki niej poprawić ekonomikę produkcji mleka, bez dodatkowych kosztów?

Na to i wiele innych pytań odpowiemy podczas – realizowanego z firmą Limagrain Polska  – Programu Wyższych Plonów, który podzielono na dwa panele tematyczne: ziarnowy i kiszonkowy.

Pogoda nie oszczędza w ostatnich latach producentów kukurydzy ziarnowej. Poruszymy problemy najbardziej dotykające rolników w ostatnich czasach, a mianowicie niedobór wody i wsparcie całej technologii uprawy, kukurydzy – począwszy od wyboru odmiany oraz odpowiednio dobranej ochrony, przez nowoczesne narzędzia wspierające rolników w podejmowaniu decyzji. Podpowiemy jak je efektywnie wykorzystywać w praktyce, aby przyniosły wymierny efekt, czyli wyższy plon.

Podczas panelu poświęconego kiszonce z kukurydzy, zastanowimy się, co oznacza wyższy plon tej rośliny w kontekście produkcji mleka i jak go osiągnąć. W ramach dyskusji w dwóch różnych studiach – Limagrain Polska  i top agrar Polska – będziemy wychodzić naprzeciw sygnalizowanym przez hodowców problemom podczas zbioru materiału przeznaczonego na kiszonkę z kukurydzy i rozmawiać o optymalnych parametrach zakiszania, jakości i wartości pokarmowej gotowej paszy czy narastającej presji ze strony opłacalności produkcji mleka.

Bardzo ciekawie zapowiada się także dyskusja o roli i  wykorzystaniu frakcji włóknistych kiszonki z kukurydzy, jako źródła energii dla wysokowydajnych krów. Wydaje się, że to najlepszy i najbardziej bezpieczny sposób na dostarczenie krowie energii, który nie ma negatywnego wpływu na podniesienie ryzyka subklinicznej kwasicy żwacza. Jakie mamy możliwości i czy jest szansa na wykorzystanie w pełni potencjału rośliny w tym zakresie?

O tym, i o wielu innych zagadnieniach, porozmawiamy w studiu top agrar Polska z ekspertami –  dr. Zbigniewem Lachem z OHZ Osięciny oraz prof. Zbigniewem Podkówką z UTP w Bydgoszczy.

Po obejrzeniu programu zachęcamy do wypełnienia ankiety!


Film możesz obejrzeć TUTAJ

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 08:49