Rośnie areał upraw rzepaku w kraju. Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych szacuje, że tegoroczne zasiewy rzepaku ozimego przekroczą powierzchnie 900 tys. ha.
Złożyło się na to kilka czynników, m.in. wcześnie zakończone żniwa i dobre warunki do siewu i wschodów nasion. Jednym z powodów zwiększonych zasiewów była możliwość zaprawienia nasion zaprawami z grupy neonikotynoidów. Rośliny też dobrze przezimowały. Nie ma też problemu ze zbytem nasion do produkcji oleju konsumpcyjnego, energetycznego oraz technicznego. Największy odbiorca w regionie - Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” w Brzegu wciąż zwiększa przerób: w ubiegłym roku przekroczył pół miliona ton.
O sytuację w zakładzie i na rynku rzepaku na dwa miesiące przed małymi żniwami zapytaliśmy Krzysztofa Urbanka – dyrektora Zakładów Tłuszczowych „Kruszwica” w Brzegu.
Tekst i zdjęcia: dr. M. Drożdż
StoryEditor