StoryEditor

Żywe drożdże w żywieniu świń: mikrobiota i mikrobiom, czyli równowaga biologiczna przewodu pokarmowego

W nowoczesnej produkcji świń coraz więcej mówimy o mikrobiomie zwierząt. To bardzo cieszy osoby zajmujące się tym tematem. O mikrobiomie i równowadze biologicznej rozmawiamy z Moniką Wachowiak z firmy Lallemand.
13.06.2024., 10:27h

To były 2 intensywne dni rozmów, dyskusji, wykładów, prelekcji, debat i dyskusji o aktualnej sytuacji w polskim sektorze produkcji trzody chlewnej i jego perspektywach na przyszłość. Ale było warto, a może to potwierdzić każdy uczestnik tego spotkania. Podczas tego wydarzenia mieliśmy okazję porozmawiać z Moniką Wachowiak, z firmy Lallemand na temat równowagi biologicznej w organizmie świń, dzięki, której możemy uzyskiwać lepsze wyniki produkcyjne. 

Żywe drożdże w żywieniu świń

- Oś jelitowo-mózgowa jest ważna w kontekście uzyskiwania dobrych wyników produkcyjnych. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że równowaga biologiczna pozwoli nam osiągać sukcesy w produkcji świń. Jeżeli doprowadzimy do dysbiozy, do destrukcji, to niestety, pomimo świetnych genetyk i doskonałego systemu żywienia nie będziemy w stanie osiągnąć zadowalających wyników. Dodatek żywych drożdży probiotycznych stymuluje namnażanie innych pozytywnych bakterii w jelicie. Pozwala też na wykorzystywanie przez lochy z włókna paszowego energii, która jest niezbędna w całym cyklu produkcyjnym. Szczep żywych drożdży Boulardii jest tu słusznym rozwiązaniem. Musimy też dbać o to, żeby nie zaburzać istniejącego już mikrobiomu świń – mówiła podczas VI Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Aleksandrowie Łódzkim Monika Wachowiak, Lallemand.

Zobacz wywiad! 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 21:48