StoryEditor

Francja: Spada spożycie mięsa, ale drób jest coraz popularniejszy

Spożycie mięsa we Francji spada, ale drób cieszy się rosnącą popularnością. Odkryj, jak zmieniają się preferencje konsumentów i jakie są tego przyczyny.
15.07.2024., 14:39h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Spożycie mięsa we Francji
  • Francuzi jedzą mniej wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny
  • Drób coraz popularniejszy
  • Import mięsa we Francji spadł, ale nadal jest wysoki

Spożycie mięsa we Francji

Spożycie mięsa we Francji nieco spadło w ubiegłym roku. Z najnowszych danych Służby Statystycznej Ministerstwa Rolnictwa w Paryżu (Agreste) wynika, że w 2023 roku spożycie mięsa, w tym drobiu oraz przetworów mięsnych i mrożonych z wyłączeniem podrobów, wyniosło 5,7 mln ton. W porównaniu do poprzedniego roku oznacza to spadek o 1,4%.

Zobacz też: Czy produkcja bydła mięsnego ma przyszłość? Rolnicy oceniają opłacalność utrzymywania opasów

Francuzi jedzą mniej wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny

Pozostało 75% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 16:56