Spożycie mięsa we Francji spada, ale drób cieszy się rosnącą popularnością. Odkryj, jak zmieniają się preferencje konsumentów i jakie są tego przyczyny.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Spożycie mięsa we Francji
- Francuzi jedzą mniej wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny
- Drób coraz popularniejszy
- Import mięsa we Francji spadł, ale nadal jest wysoki
Spożycie mięsa we Francji
Spożycie mięsa we Francji nieco spadło w ubiegłym roku. Z najnowszych danych Służby Statystycznej Ministerstwa Rolnictwa w Paryżu (Agreste) wynika, że w 2023 roku spożycie mięsa, w tym drobiu oraz przetworów mięsnych i mrożonych z wyłączeniem podrobów, wyniosło 5,7 mln ton. W porównaniu do poprzedniego roku oznacza to spadek o 1,4%.
Zobacz też: Czy produkcja bydła mięsnego ma przyszłość? Rolnicy oceniają opłacalność utrzymywania opasów
Francuzi jedzą mniej wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny