Według wstępnych szacunków przedstawionych przez Brazylijskie Stowarzyszenie Białka Zwierzęcego (ABPA) na krótko przed końcem 2023 roku, kraj ten wyeksportował łącznie 5,1 mln ton świeżego i przetworzonego mięsa drobiowego. Według ABPA w bieżącym 2024 roku trend wzrostowy w eksporcie drobiu będzie nadal kontynuowany.
Jak wskazuje stowarzyszenie, wielkość produkcji brazylijskiego mięsa drobiowego również wzrosła o 2,6% do 14,8 mln ton w 2023 roku. ABPA nie skomentowało jednak jeszcze obrotów wygenerowanych przez branżę w roku sprawozdawczym ani wielkości sprzedaży na poszczególnych rynkach eksportowych.
W wieprzowinie i wołowinie też zapowiada się nieźle
Według szacunków ABPA, brazylijski eksport wieprzowiny oraz wołowiny w ubiegłym roku również uzyskał lepsze wyniki niż w 2022 roku.
Stowarzyszenie spodziewa się, że w 2023 roku kraj Ameryki Południowej wyeksportował 1,2 mln ton wieprzowiny, czyli o 8,9% więcej niż w roku poprzednim. Z kolei wielkość produkcji mięsa szacuje się na 5,1 mln ton, czyli o 2,3% więcej niż w 2022 roku. ABPA widzi duże szanse na dalszy wzrost eksportu w bieżącym roku, na przykład poprzez otwarcie nowych rynków i zwiększoną obecność w już skonsolidowanych miejscach docelowych. Przyczyni się do tego również stopniowe zmniejszanie dostaw od ważnych konkurentów, tj. Unia Europejska i Kanada.
Nie są jeszcze dostępne szacunki dotyczące eksportu wołowiny z Brazylii w minionym roku kalendarzowym. Według statystyk Stowarzyszenia Brazylijskich Eksporterów Wołowiny (ABIEC) do listopada włącznie wyeksportowano ok. 2,2 mln ton wołowiny, czyli o 6,6% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. W całym 2022 r. Brazylia wyeksportowała za granicę nieco poniżej 2,3 mln ton mięsa wołowego.
Oprac. na podstawie AgE
Fot. Sierszeńska