StoryEditor

Ceny jaj spożywczych poszły w górę o 89%! (WYWIAD)

Z rynku jaj płyną informacje o dużych podwyżkach cen w hurcie i detalu. Jak radzą sobie hodowcy drobiu w obecnej sytuacji, jaka jest opłacalność produkcji jaj i na którym miejscu plasujemy się na arenie międzynarodowej?
23.03.2022., 08:03h

W Polsce produkujemy 10 mld jaj! To ogromna skala produkcji. Rok nie był łatwy – grypa ptaków zdziesiątkowała populację drobiu, atakując zagłębia drobiarskie, COVID-19 i zamknięcie sektora HORECA nie poprawiły sytuacji, a ograniczenia eksportowe wynikające z grypy ptaków raczej nie pomogły. Zapytaliśmy Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDIP) o to w jakiej kondycji jest obecnie sektor i jakie są perspektywy.  

Dorota Kolasińska: Ile w Polsce wyprodukowaliśmy jaj w 2021 r. i jaki jest trend na rynku? Czy rośnie liczba gospodarstw, czy raczej się zmniejsza? Czy grypa ptaków i ograniczenia eksportowe mocno wpływają na sprzedaż i produkcję?

KIPDIP: W 2020 roku produkcja jaj przeznaczonych do konsumpcji w Polsce wyniosła blisko 10 miliardów sztuk. Regionami o najwyższej podaży jaj konsumpcyjnych nadal pozostawały dwa województwa: Wielkopolska i Mazowsze, które to obszary odpowiadają za blisko 60 proc. produkcji jaj w Polsce. W strukturze regionalnej widoczna jest przewaga wielkopolskich ferm skąd pochodzi 42 proc. wszystkich wyprodukowanych jaj w kraju. Produkcja jaj w województwie wielkopolskim w 2020 roku wyniosła 4,2 mld sztuk, a w wojew...

Pozostało 80% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:41