W Polsce produkujemy 10 mld jaj! To ogromna skala produkcji. Rok nie był łatwy – grypa ptaków zdziesiątkowała populację drobiu, atakując zagłębia drobiarskie, COVID-19 i zamknięcie sektora HORECA nie poprawiły sytuacji, a ograniczenia eksportowe wynikające z grypy ptaków raczej nie pomogły. Zapytaliśmy Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDIP) o to w jakiej kondycji jest obecnie sektor i jakie są perspektywy.
Dorota Kolasińska: Ile w Polsce wyprodukowaliśmy jaj w 2021 r. i jaki jest trend na rynku? Czy rośnie liczba gospodarstw, czy raczej się zmniejsza? Czy grypa ptaków i ograniczenia eksportowe mocno wpływają na sprzedaż i produkcję?
KIPDIP: W 2020 roku produkcja jaj przeznaczonych do konsumpcji w Polsce wyniosła blisko 10 miliardów sztuk. Regionami o najwyższej podaży jaj konsumpcyjnych nadal pozostawały dwa województwa: Wielkopolska i Mazowsze, które to obszary odpowiadają za blisko 60 proc. produkcji jaj w Polsce. W strukturze regionalnej widoczna jest przewaga wielkopolskich ferm skąd pochodzi 42 proc. wszystkich wyprodukowanych jaj w kraju. Produkcja jaj w województwie wielkopolskim w 2020 roku wyniosła 4,2 mld sztuk, a w wojew...