Drób potaniał w 18 krajach UE
Jak podaje Eurostat, w marcu 2024 roku ceny mięsa drobiowego w UE były średnio 1,8% niższe niż rok wcześniej. Spadki odnotowano w aż 18 państwach członkowskich. Czechy ze spadkiem na poziomie 16,4% zajmują pierwsze miejsce w tym rankingu. Tuż za nimi na podium plasują się Polska (-8,9%) i Szwecja (-8%). Niemniej drób potaniał rokrocznie również: na Słowacji (-7,1%), Cyprze (-6,8%), Węgrzech (-6,2%), w Danii (-5,6%), Finlandii (-4,2%), Holandii (-3,1%), na Litwie (-3,1%), Łotwie (-2,5%), w Słowenii (-2,2%), Francji (-2,1%) i Chorwacji (-1,3%). Jednoprocentowy spadek odnotowano w Portugalii, Niemczech i Irlandii. W Grecji natomiast ceny mięsa drobiowego spadły nieznacznie, bo o 0,2%.
Belgia odnotowała największy wzrost cen drobiu
Tym samym w pozostałych dziewięciu krajach UE odnotowano wzrost cen detalicznych mięsa drobiowego. W Estonii i na Malcie zawierał się w przedziale 0,4−0,9%, a we Włoszech, ...