Ponowne otwarcie chińskiego rynku jest efektem spotkania przedstawicieli Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) z urzędnikami Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) oraz Ambasadorem RP w Pekinie, Wojciechem Zajączkowskim, które miały miejsce w ubiegłym tygodniu.
Wydarzenie to jest ogromną szansą polskiej branży drobiarskiej. – Pragnę podkreślić istotną rolę tym sukcesie Ambasady RP w Pekinie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Swój udział w ponownym otwarciu rynku Chin mieli również posłowie z Parlamentarnego zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki. W imieniu KRD-IG serdecznie dziękuję im za wsparcie – powiedział Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.
Od 2012 r., do eksportu drobiu na chiński rynek dopuszczonych było pięć polskich zakładów produkcyjnych i jedna chłodnia składowa. W 2016 r., w związku z wystąpieniem grypy ptaków u drobiu w Polsce, rynek chiński zamknął się całkowicie na produkty z tego sektora. Pod koniec listopada 2017 r., władze chińskie uznały Polskę za kraj wolny od grypy ptaków. Był to sygnał do rozpoczęcia negocjacji w sprawie wznowienia eksportu.
3 lipca 2018 r. został podpisany nowy protokół w zakresie eksportu mięsa drobiowego pomiędzy władzami Polski i Chin. Od tego czasu trwały uzgodnienia pomiędzy polskimi władzami weterynaryjnymi a chińską administracją celną (GACC), dotyczące technicznych aspektów wznowienia eksportu drobiu.
Polska to obecnie jedyny kraj w Europie, który jest dopuszczony do eksportu drobiu do Chin. Oprócz naszego kraju, tylko pięć na całym świecie może eksportować drób na ten rynek.
oprac. mm, źródło: informacja prasowa
StoryEditor
Chiny ponownie otwierają się na polski drób
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o ponownym otwarciu Chin dla pięciu polskich zakładów drobiarskich oraz jednej chłodni składowej, posiadających uprawnienia do eksportu na tamtejszy rynek.