StoryEditor

Chiny znoszą zakaz importu drobiu z USA

Chiny ponad 5 lat temu wprowadziły zakaz importu drobiu ze Stanów Zjednoczonych. Zmiana decyzji zapadła w czwartek, wszystko przez niedobory mięsa na rynku... 
15.11.2019., 14:11h
Chiny nieco zmuszone przez zdziesiątkowane stada trzody chlewnej i wysokie ceny wieprzowiny do rezygnacji z zakazu importu drobiu, wznawiają możliwość importowania amerykańskiego drobiu. Wszystko przez niedobór mięsa na rynku chińskim. 

Wznowienie eksportu drobiu do Chin przyniosłoby Amerykanom zyski sięgające 1 mld dolarów. Rynek zamknięto w styczniu 2015 r. po wykryciu w USA wirusa ptasiej grypy. Dla bezpieczeństwa Chiny nie wznawiały importu. Znaczny niedobór wieprzowiny, najchętniej spożywanego tam mięsa, Chińczycy muszą zastąpić innym mięsem. Padło na drób. 

Stany Zjednoczone handlowały z Chinami głównie kurzymi łapkami i końcówkami skrzydeł. Gdy wszedł zakaz rozpoczęli produkcję karmy dla zwierząt z tych elementów, bo w Ameryce nie było kultury jedzenia tych produktów. Amerykanie już zaczęli świętowanie. W Chinach import drobiu wzrósł o prawie 50% od początku roku. 

Efektem rozpoczęcia na nowo handlu z Chinami, będą wyższe ceny drobiu dla konsumentów w Ameryce, z czego raczej Ci nie będą zadowoleni.
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
13. sierpień 2024 15:27