
Wznowienie eksportu drobiu do Chin przyniosłoby Amerykanom zyski sięgające 1 mld dolarów. Rynek zamknięto w styczniu 2015 r. po wykryciu w USA wirusa ptasiej grypy. Dla bezpieczeństwa Chiny nie wznawiały importu. Znaczny niedobór wieprzowiny, najchętniej spożywanego tam mięsa, Chińczycy muszą zastąpić innym mięsem. Padło na drób.
Stany Zjednoczone handlowały z Chinami głównie kurzymi łapkami i końcówkami skrzydeł. Gdy wszedł zakaz rozpoczęli produkcję karmy dla zwierząt z tych elementów, bo w Ameryce nie było kultury jedzenia tych produktów. Amerykanie już zaczęli świętowanie. W Chinach import drobiu wzrósł o prawie 50% od początku roku.
Efektem rozpoczęcia na nowo handlu z Chinami, będą wyższe ceny drobiu dla konsumentów w Ameryce, z czego raczej Ci nie będą zadowoleni.