- Polskie służby weterynaryjne i zainteresowani przedsiębiorcy sektora mięsa drobiowego mogą oficjalnie uruchomić proces rejestracji zakładów zainteresowanych eksportem do ChRL w systemie CIFER - informuje GIW.
Negocjacje w tej sprawie, ale również uznania regionalizacji występowania grypy ptaków trwały od dawna. Prezydent Andrzej Duda rozmawiał na ten temat z przedstawicielami chińskich władz podczas wizyty w Pekinie.
-– Chcemy uzyskać większe otwarcie chińskiego rynku, przede wszystkim na nasze produkty rolne. Podpiszemy kilka porozumień, a najważniejsze są trwające zabiegi, które mam nadzieję uwieńczymy sukcesem, jeśli chodzi o otwarcie rynku chińskiego na polski drób – mówił prezydent RP.
Chiny to dobry kierunek dla polskiego drobiu
Chiny w 2019 r. były znaczącym importerem mięsa drobiowego z Polski, przed zakazem eksportowaliśmy tam 29 tys. ton. Zapewne gdyby nie grypa ptaków i wprowadzony później zakaz wolumen znacząco by wzrósł. Teraz konieczne będzie stopniowe odbudowanie rynku. Chiny rocznie importują około 1,4 mln ton mięsa drobiowego, przede wszystkim z Rosji i Brazylii.
Chiński rynek jest również szansą dla sprzedaży elementów drobiowych, na które obecnie nie ma dużego zapotrzebowania.