StoryEditor

Chiny znów otwarte na polski drób. Kiedyś eksportowaliśmy tam 29 tys. ton!

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że 24 czerwca 2024 r. poprzez wspólną decyzją Generalnej Administracji Celnej i Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej został zniesiony zakaz eksportu towarów drobiowych z Polski do Chin nałożony w styczniu 2020 r. z powodu wystąpienia grypy ptaków.
02.07.2024., 17:00h

- Polskie służby weterynaryjne i zainteresowani przedsiębiorcy sektora mięsa drobiowego mogą oficjalnie uruchomić proces rejestracji zakładów zainteresowanych eksportem do ChRL w systemie CIFER - informuje GIW. 

Negocjacje w tej sprawie, ale również uznania regionalizacji występowania grypy ptaków trwały od dawna. Prezydent Andrzej Duda rozmawiał na ten temat z przedstawicielami chińskich władz podczas wizyty w Pekinie. 

-– Chcemy uzyskać większe otwarcie chińskiego rynku, przede wszystkim na nasze produkty rolne. Podpiszemy kilka porozumień, a najważniejsze są trwające zabiegi, które mam nadzieję uwieńczymy sukcesem, jeśli chodzi o otwarcie rynku chińskiego na polski drób – mówił prezydent RP. 

Chiny to dobry kierunek dla polskiego drobiu

Chiny w 2019 r. były znaczącym importerem mięsa drobiowego z Polski, przed zakazem eksportowaliśmy tam 29 tys. ton. Zapewne gdyby nie grypa ptaków i wprowadzony później zakaz wolumen znacząco by wzrósł. Teraz konieczne będzie stopniowe odbudowanie rynku. Chiny rocznie importują około 1,4 mln ton mięsa drobiowego, przede wszystkim z Rosji i Brazylii. 

Chiński rynek jest również szansą dla sprzedaży elementów drobiowych, na które obecnie nie ma dużego zapotrzebowania. 

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 07:30