StoryEditor

Francja: Spada spożycie mięsa, ale drób jest coraz popularniejszy

Spożycie mięsa we Francji spada, ale drób cieszy się rosnącą popularnością. Odkryj, jak zmieniają się preferencje konsumentów i jakie są tego przyczyny.
15.07.2024., 14:39h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Spożycie mięsa we Francji
  • Francuzi jedzą mniej wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny
  • Drób coraz popularniejszy
  • Import mięsa we Francji spadł, ale nadal jest wysoki

Spożycie mięsa we Francji

Spożycie mięsa we Francji nieco spadło w ubiegłym roku. Z najnowszych danych Służby Statystycznej Ministerstwa Rolnictwa w Paryżu (Agreste) wynika, że w 2023 roku spożycie mięsa, w tym drobiu oraz przetworów mięsnych i mrożonych z wyłączeniem podrobów, wyniosło 5,7 mln ton. W porównaniu do poprzedniego roku oznacza to spadek o 1,4%.

Zobacz też: Czy produkcja bydła mięsnego ma przyszłość? Rolnicy oceniają opłacalność utrzymywania opasów

Francuzi jedzą mniej wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny

Pozostało 75% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 11:19