W ubiegłym tygodniu informowaliśmy o dwóch ogniskach w woj. wielkopolskim z powiecie poznańskim i średzkim. Wielkopolska jest jednym z większych zagłębi produkcji drobiu w Polsce. A grypa ptaków w sezonie jesiennym upodobała sobie stada zlokalizowane właśnie w woj. wielkopolskim. Dotknięte są powiaty: średzki, wrzesiński, ostrowski i poznański. Trzy ogniska wyznaczono również w woj. dolnośląskim z powiecie trzebnickim.
- Ognisko nr. 34/2024 wyznaczono w gospodarstwie komercyjnym, gdzie utrzymywano 4285 kaczek rzeźnych. Ferma znajduje się w woj. wielkopolskim, w powiecie wrzesińskim, w gminie Września, w miejscowości Miłosław.
- Ognisko nr. 35/2024 wyznaczono w gospodarstwie komercyjnym, gdzie utrzymywano 205 901 kur niosek. Gospodarstwo znajduje się w woj. wielkopolskim, w powiecie średzkim, w gminie Środa Wielkopolska, w miejscowości Zielniczki.
W wyniku choroby wybito już 2 401 282 szt. drobiu.
Sytuacja w UE dotycząca grypy ptaków
W UE do 4.11.2024 wyznaczono w sumie 197 ognisk grypy ptaków. Najwięcej ognisk odnotowano na Węgrzech - 71 i w Polsce - 35. Ogniska grypy ptaków wyznaczono w 13 europejskich państwach. Sytuacja na Węgrzech jest dynamiczna i w dość szybkim tempie przybywa nowych ognisk.
- Według najnowszego raportu ECDC, EFSA i EURL, nastąpił ponowny wzrost zachorowań na wirusa HPAI wśród ptaków morskich wzdłuż europejskich linii brzegowych. Ogólnie rzecz biorąc, sytuacja zarówno wśród drobiu, jak i dzikich ptaków poprawiła się latem, a liczba przypadków jest znacznie niższa w porównaniu z dwoma ostatnimi latami. Ryzyko dla ogółu populacji pozostaje na niskim poziomie - twierdzi EFSA.
W tym sezonie choroba występuje z większym nasileniem w całej UE i jest obawa, że znów milony ptaków będzie trzeba zutylizować. Grypa ptaków dotychczas uważana za niegroźną dla człowieka po odpowiednim przygotowaniu mięsa, okazuje się niebezpieczna dla bydła oraz w niektórych przypadkach również dla ludzi. Taka sytuacja nie zdarzyła się na szczęście jeszcze w UE, ale z tą choroba zmagają się Stany Zjednoczone, które jak podaje Reuters wykryły blisko 400 przypadków w stadach bydła mlecznego i kilkudziesiąt przypadków u ludzi.
- Do tej pory nie ma przekonujących dowodów na to, że ptasia grypa może zostać przeniesiona na ludzi poprzez spożycie skażonej żywności. Bezpieczne obchodzenie się z surowym mięsem i innymi surowymi składnikami żywności, dokładne gotowanie i dobra higiena w kuchni mogą zapobiec lub zmniejszyć ryzyko związane ze skażoną żywnością - podaje EFSA.
Francja radzi sobie z grypą ptaków
Francuzi mają nadzieję, że sytuacja z sezonu 2022/2023 się nie powtórzy, wówczas w wyniku choroby poddano utylizacji miliony kaczek rzeźnych. W tym przypadku akurat sytuacja nie powinna się pogorszyć (mimo, że wyznaczono w tym roku 12 ognisk), ponieważ we Francji prowadzone są szczepienia przeciwko grypie ptaków. Jednak nie dotyczy to całej populacji, ale określonej liczby sztuk.
Francja w połowie października wydała Dekret, w którym podnosi poziom ryzyka wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) z „nieistotnego” do „umiarkowanego” w całym kraju. Ma to na celu wzmocnienie środków zapobiegawczych i bezpieczeństwa biologicznego dla ferm drobiu.
oprac. dkol na podst. GIW/Reuters/agriculture.gouv.fr/EFSA