StoryEditor

Grypa ptaków nieobliczalna także u bydła. Ruszają testy terenowe szczepionki

W związku z wybuchem epidemii wysoce zjadliwej grypy ptaków w stadach krów mlecznych w 14 stanach USA, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i inne agencje federalne kontynuują wysiłki mające na celu zapewnienie bezpiecznego zaopatrzenia w żywność oraz zdrowia tych zwierząt i pracowników gospodarstw rolnych. Ruszają testy terenowe szczepionki!

03.10.2024., 15:13h

Grypa ptaków w ponad 200 stadach

Epidemia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI, a dokładniej ptasiej grypy typu A H5N1) od wiosny, kiedy potwierdzono pierwsze ognisko, nadal szerzy się wśród bydła mlecznego w USA. Od marca br. wirusa wykryto w ponad 200 amerykańskich stadach, z czego 34 ogniska u krów w Kalifornii. Tym samym stan ten jest czternastym, gdzie stada mleczne krów uzyskały pozytywny wynik testu na obecność grypy ptaków.

Nadzór też nad wołowiną

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) testuje surowe mleko od krów w celu identyfikacji wirusa w stadach. Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oddzielnie przetestowała komercyjne dostawy mleka i powołuje się na badania agencji federalnych, które wykazały, że pasteryzacja zabija wirusa.

Choroba jest jednak nieprzewidywalna, ponieważ pojawiła się w mleku bezobjawowych krów, a także tych, które wykazują dużą liczbę objawów klinicznych przez dłuższy czas  – podkreśla dr Sarah Tomlinson z USDA Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS).

Tym samym Służba Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności USDA (FSIS) ogłosiła, że doda grypę H5N1 do swojego krajowego programu nadzoru monitorującego wołowinę pod kątem patogenów i zanieczyszczeń chemicznych.

– Począwszy od 16 września, FSIS rozpoczął testowanie ptasiej grypy typu A H5N1 w tuszach bydła mlecznego w ramach Krajowego Programu Pozostałości (NRP) w celu zapewnienia bezpieczeństwa wołowiny przeznaczonej do spożycia przez ludzi i wykrycia obecności wirusa u bezobjawowych krów – podał FSIS w komunikacie z 13 sierpnia br.

NRP to program międzyagencyjny, który testuje mięso, drób i produkty jajeczne pod kątem szerokiej gamy pozostałości chemicznych i zanieczyszczeń, w tym leków weterynaryjnych i pestycydów.

Testy terenowe szczepionki

Zgodnie z informacjami AVMA, Centrum Biologii Weterynaryjnej (CVB) USDA dopuściło rozpoczęcie badań terenowych w celu ustalenia bezpieczeństwa i skuteczności pierwszej w historii szczepionki przeciwko H5N1 u bydła.

Do tej pory jedynym sposobem, w jaki firmy mogły testować szczepionkę na H5N1, były laboratoria o poziomie bezpieczeństwa biologicznego 3.

 – Badania terenowe mogą być prowadzone bez końcowej utylizacji mleka i innych towarów, umożliwiając firmom opracowującym szczepionki H5N1 szybsze przeprowadzanie badań, a USDA szybsze zatwierdzenie szczepionki – podaje USDA.

AVMA zwraca uwagę, że według raportu Reutersa z 12 czerwca, co najmniej 24 firmy pracowały nad opracowaniem szczepionki przeciwko ptasiej grypie dla bydła - w tym Zoetis oraz Merck Animal Health.

 

Oprac. na podstawie AVMA

Fot. Shutterstock

Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 23:31