
Ledwo branża drobiarska podniosła się po ostatniej fali wirusa grypy ptaków, gdyż niedawno przywrócono zezwolenia na eksport drobiu na wiele rynków krajów trzecich m.in. do Ukrainy, Singapuru, Arabii Saudyjskiej, Japonii, Kuby, Armenii i Hongkongu, to niestety docierają do nas informacje z Rosji i Kazachstanu o nowych ogniskach i przypadkach wirusa. Wraz z migracją dzikich ptaków możemy spodziewać się tej zimy kolejnej epidemii.
Status kraju wolnego od grypy ptaków uzyskaliśmy ponownie 13 sierpnia br., po trwającej kilka miesięcy walki z wirusem na fermach drobiu. Ostatnie ognisko (32 w 2020 r.) HPAI odnotowano w 1 kwietnia 2020 r.
Urzędnicy z EFSA (Europejski Urząd ds. Żywności) ostrzegli producentów drobiu, aby zintensyfikować nadzór nad możliwymi ogniskami grypy ptaków.
– Wzywa się kraje UE do zintensyfikowania nadzoru i środków bezpieczeństwa biologicznego, aby chronić się przed możliwymi nowymi wybuchami ptasiej grypy w tym roku – czytamy w raporcie opublikowanym w tym tygodniu.
dkol