Jak podają analitycy ING Bank unijny eksport mięsa drobiowego po pierwszych pięciu miesiącach br. wyniósł 521 tys. t, co oznacza spadek o 13% w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej. Natomiast
import do UE wyniósł 241 tys. t, był o 27% większy niż rok temu. Według wstępnych danych KE w lipcu br. średnia ważona cena sprzedaży tuszki kurczaka (65%) wyniosła 259,6 EUR/100 kg (-0,2% m/m), natomiast w stosunku do lipca 2021 r. ceny była wyższa o ponad 26%. Niestety w wielu przypadkach wzrost kosztów produkcji nie jest rekompensowany wyższą ceną w skupie. Dane nadal nie uwzględniają zniesienia ceł na ukraiński drób w UE.
Jak wynika z danych GUS
skup drobiu rzeźnego w Polsce w wadze żywej w pierwszych siedmiu miesiącach br. wyniósł
1656 tys. t, tj. był o 10,8% większy niż w analogicznym okresie 2021 r., natomiast produkcja mięsa drobiowego wyniosła 1702 tys. t, tj. była o 5,1% większa.
Import mięsa drobiowego z Ukrainy
UE sprowadza produkty drobiowe, w tym
mięso z piersi kurczaka i przetwory z mięsa drobiowego, głównie z Brazylii, Tajlandii i Ukrainy. Średnia cena brojlerów w UE na koniec sierpnia ukształtowała się na poziomi...