StoryEditor

Perliczka: królowa wśród drobiu. Prawdziwa uczta za 65 zł/kg!

Choć Polacy wciąż wybierają głównie kurczaka, nie brakuje wśród nich prawdziwych koneserów, którzy wolą postawić na perliczkę, czyli towar iście luksusowy. A z chowu ekologicznego to już naprawdę rarytas!

15.08.2024., 09:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Z farmy na talerze
  • Pomysł na drób zamiast krów i kóz
  • Ile trwa hodowla perliczek?
  • Prawdziwa uczta za 65 zł/kg

W lipcu zamknąłem zapisy na perliczkę, która trafi do klientów pod koniec września – przyznaje z dumą Tomasz Majda spod Wrocławia, który hoduje 200 perlic. W swoim ekologicznym gospodarstwie, które prowadzi wraz z żoną Agnieszką i dziećmi: Jakubem, Nikodemem, Antonim i najmłodszą z pociech – Zosią, hoduje obecnie również 6000 kurczaków, 3200 gęsi oraz 500 kaczek. I wszystko schodzi na pniu. To tylko pokazuje, jak poświęcenie i troska o nawet najmniejszy szczegół przekłada się na znakomity produkt, który doceniają coraz liczniejsi. Ale nie zawsze tak było. Droga do sukcesu nie była usłana różami.

image
FOTO: Mulak

Z farmy na talerze

Wszystko zaczęło się od marzenia o własnej restauracji.

­– Chcieliśmy stworzyć miejsce, którego znakiem rozpoznawczym byłaby ekologiczna, naprawdę dobrej jakości żywność – opowiada rolnik. Szybko okazało się jednak, że w gastronomii trudno o dobre produkty, a jeśli już znajdzie się gospodars...

Pozostało 84% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 08:32