StoryEditor

Perliczka: królowa wśród drobiu. Prawdziwa uczta za 65 zł/kg!

Choć Polacy wciąż wybierają głównie kurczaka, nie brakuje wśród nich prawdziwych koneserów, którzy wolą postawić na perliczkę, czyli towar iście luksusowy. A z chowu ekologicznego to już naprawdę rarytas!

15.08.2024., 09:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Z farmy na talerze
  • Pomysł na drób zamiast krów i kóz
  • Ile trwa hodowla perliczek?
  • Prawdziwa uczta za 65 zł/kg

W lipcu zamknąłem zapisy na perliczkę, która trafi do klientów pod koniec września – przyznaje z dumą Tomasz Majda spod Wrocławia, który hoduje 200 perlic. W swoim ekologicznym gospodarstwie, które prowadzi wraz z żoną Agnieszką i dziećmi: Jakubem, Nikodemem, Antonim i najmłodszą z pociech – Zosią, hoduje obecnie również 6000 kurczaków, 3200 gęsi oraz 500 kaczek. I wszystko schodzi na pniu. To tylko pokazuje, jak poświęcenie i troska o nawet najmniejszy szczegół przekłada się na znakomity produkt, który doceniają coraz liczniejsi. Ale nie zawsze tak było. Droga do sukcesu nie była usłana różami.

image
FOTO: Mulak

Z farmy na talerze

Wszystko zaczęło się od marzenia o własnej restauracji.

­– Chcieliśmy stworzyć miejsce, którego znakiem rozpoznawczym byłaby ekologiczna, naprawdę dobrej jakości żywność – opowiada rolnik. Szybko okazało się jednak, że w gastronomii trudno o dobre produkty, a jeśli już znajdzie się gospodars...

Pozostało 84% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 19:16