Spożycie mięsa drobiowego
Spożycie mięsa drobiowego na świecie od lat systematycznie rośnie. Nowoczesne linie hybrydowe drobiu na mięso wykazują się wysokim tempem wzrostu i bardzo dobrym wykorzystaniem paszy. Wyprodukowanie kg żywca pochłania obecnie średnio 1,5–1,6 kg paszy. W porównaniu z żywcem wieprzowym czy wołowiną jest to zdecydowanie najlepszy wynik. W dyskusji nt. obciążenia środowiska naturalnego i śladu węglowego, drób produkowany w Europie, Ameryce Północnej i w Rosji ma zdecydowanie najniższy ślad węglowy. W Europie przeciętnie na wyprodukowanie 1 kg białka zwierzęcego przypada blisko 50 kg CO2 (ekwiwalent). Dla porównania w USA współczynnik ten wynosi 60, a dla Brazylii ponad 150.
A to oznacza, że pozycja drobiu jako dostarczyciela wysokiej wartości białka zwierzęcego po umiarkowanych kosztach wytworzenia i ze stosunkowo niskim obciążeniem środowiskowym wydaje się stabilna i niepodważalna.
Polska wyprodukowała blisko 3 mln ton
Na 13,2 mln ton drobiu wyprodukowanego w całej Unii Europejskiej, aż 3 mln ton pochodzi z kurników w naszym kraju (dane za 2022 r.). Polska stanowi ponad 20% unijnej produkcji drobiu, a zakłady d...