Komisja Europejska przekazała informację Głównemu Lekarzowi Weterynarii, że chilijskie służby weterynaryjne zatwierdziły kolejne polskie zakłady do eksportu produktów z mięsa drobiowego.
To już kolejny rynek otwarty na polski drób, to dobra informacja, gdyż rynek Unii Europejskiej jest wysycony surowcem drobiowym i należy rozpocząć starania o poszerzanie rynków zbytu dla sektora drobiowego do krajów trzecich.
– Eksport z zakładów zatwierdzonych przez tamtejszą służbę weterynaryjną będzie mógł odbywać się na podstawie zharmonizowanego wzoru świadectwa zdrowia dla produktów mięsnych drobiowych dostępnego w systemie TRACES oraz u powiatowych lekarzy weterynarii. W celu zrealizowania eksportu konieczne jest umieszczenie polskiego zakładu na chilijskiej liście zakładów zatwierdzonych posługując się procedurą (tj. formularzem aplikacyjnym) dostępną u powiatowych lekarzy weterynarii – czytamy w komunikacie Głównego Lekarza Weterynarii.
dkol
StoryEditor
Rynek Chile otwarty dla drobiowych produktów mięsnych
GIW poinformował, że godnie z informacją przekazaną przez Komisję Europejską, chilijskie służby weterynaryjne zatwierdziły Polskę do eksportu produktów z mięsa drobiowego.