StoryEditor

Sytuacja i perspektywy na rynku drobiu – wkrada się lęk i niepewność jutra

  Epidemie Covid-19 oraz grypa ptaków podcięły w zeszłym roku skrzydła branży drobiarskiej. Teraz na horyzoncie pojawiły się kolejne kłopoty. Obawy o dostępność i koszty energii oraz pasz wywołują niepokój wśród hodowców drobiu, którzy zastanawiają się czy kontynuować wstawienia do kurników. 
05.08.2022., 16:08h

Podczas konferencji prasowej Krajowej Izby Drobiarskiej zaprezentowano raport podsumowujący stan polskiego drobiarstwa pt: „Polski sektor drobiarski - przejściowe problemy czy trwałe załamanie trendu wzrostu produkcji?”, który powstał we współpracy z PKO Bank Polski.

Wyjątkowy 2021 rok w produkcji drobiu

W 2021 polski sektor drobiarski zanotował pierwszy spadek produkcji od momentu akcesji Polski do UE. Dane za pierwsze miesiące 2022 potwierdzają wzrost produkcji drobiarskiej, co prawdopodobnie jest efektem wyższych cen drobiu w drugim kwartale. - Polska od 2014 roku jest niekwestionowanym liderem produkcji drobiu w Unii Europejskiej. Wyniki te udaje się osiągać mimo występującej w ostatnich latach grypy ptaków, pandemii COVID-19, czy wzrostu kosztów produkcji. Polski sektor drobiarski to także lider jakości. Na każdym etapie produkcji mięsa drobiowego obowiązują u nas najwyższe unijne standardy zgodne z koncepcją od pola do stołu. Dzięki temu możemy być pewni, że finalny produkt dostępny na półkach sklepowych jest bezpieczny i zdrowy – powiedział na początku konferencji prasowej Dyrektor Generalny KRD-IG Dariusz Goszczyński.

Wyjątko...

Pozostało 83% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 19:02