Ministerstwo rolnictwa przygotowało i przesłało do konsultacji społecznych projekt rozporządzenia nowelizujący rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej.
Ochrona zwierząt gospodarskich
Konieczność wprowadzenia zmian wynika z wniosków z audytu Komisji Europejskiej (DG SANTE), który wskazał niewdrożenie unijnych przepisów dotyczących ochrony zwierząt gospodarskich. Audytorzy wykazali brak pełnej implementacji dyrektywy UE w odniesieniu do kur innych niż kury nioski oraz kurczęta brojlery, utrzymywanych w zakładach hodowli zarodowej, zakładach reprodukcyjnych, zakładach odchowu drobiu albo w zakładach wylęgu drobiu, których utrzymywanie zmierza do uzyskania kur niosek.
Zobacz także: Produkcja mięsa drobiowego czy jaj: co się bardziej opłaca w 2024?
Obecne przepisy krajowego rozporządzenia określają minimalne wymogi w odniesieniu do kur niosek, rozumianych jako ptaki, które osiągnęły dojrzałość nieśną i są utrzymywane w celu produkcji jaj nieprzeznaczonych do wylęgu oraz kurcząt brojlerów.
- W świetle wyników ww. audytu konieczne jest natomiast określenie minimalnych warunków utrzymywania również dla innych kur niż kury nioski oraz kurczęta brojlery, utrzymywanych w zakładach hodowli zarodowej, zakładach reprodukcyjnych, zakładach odchowu drobiu albo w zakładach wylęgu drobiu, których utrzymywanie zmierza do uzyskania kur niosek – czytamy w uzasadnieniu projektu.
Jakie zmiany w utrzymywaniu kur?
Projektowane rozporządzenie dopuszcza utrzymywanie kur innych niż kury nioski i kurczęta brojlery w kurniku albo w systemie otwartym. W przypadku utrzymywania w kurniku kurom tym zapewnia się:
- takie same warunki dotyczące oświetlenia, jak w przypadku utrzymywania kur niosek;
- stały dostęp do wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
- karmienie co najmniej raz dziennie.
W przypadku utrzymywania w kurniku innych kur niż kury nioski i kurczęta brojlery dopuszcza się ich utrzymywanie w zmodyfikowanych klatkach jednopoziomowych lub wielopoziomowych albo bez klatek jednopoziomowo lub wielopoziomowo. Kurom tym, z wyjątkiem kur utrzymywanych w zakładach wylęgu drobiu, należy zapewnić takie same warunki w odniesieniu do wyposażenia klatki, dostępności do poidła czy grzędy jak kurom nioskom. Kury te należy doglądać co najmniej raz dziennie.
Zaproponowane w projekcie rozporządzenia normy dotyczące wysokości klatek, minimalnej dostępnej powierzchni na jednego ptaka utrzymywanego w zakładzie hodowli zarodowej, zakładzie reprodukcyjnym albo zakładzie odchowu drobiu oraz maksymalnej obsady na m2 w przypadku utrzymywania kur innych niż nioski i kurczęta brojlery w systemie otwartym zostały oparte na normach zawartych w rozporządzeniu MRiRW w sprawie minimalnych warunków utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, które obowiązywało do 2010 r. oraz na wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 5 grudnia 2023 r. dotyczących warunków utrzymywania ptaków z gatunku kura domowa, w stadach reprodukcyjnych odchowujących kurczęta na kury nioski oraz wylęgarni drobiu.
Z danych MRiRW wynika, że w kraju działa 107 zakładów wylęgu drobiu, 677 odchowalni kur niosek oraz 303 stad reprodukcyjnych.
WK
Fot: envato elements