StoryEditor

Pstrągi z Zielenicy - hodowla ryb w Polsce

Pstrąg tęczowy z każdym rokiem zyskuje na popularności. Wie coś o tym Anna Skowrońska, która od ośmiu lat pośród obszarów Natura 2000 z powodzeniem prowadzi hodowlę tych ryb. Pstrągi z Zielenicy cieszą się uznaniem szefów kuchni w całej Polsce.
01.04.2024., 09:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Efekt śnieżnej kuli - przetwórnia w Zielelnicy
  • Od ikry po kawior
  • Pstrąga tęczowego wszyscy znają, a złocistego?
  • Jak karmione są pstrągi?
  • 100% na polski rynek

Od 2016 roku rozwinęłam taką moją Zielenicę. Natomiast gospodarstwo rybackie po rodzicach, którzy byli z wykształcenia ichtiologami, przejęłam już w 2000 roku – opowiada Anna Skowrońska, która z wykształcenia jest ekonomistką i jak sama przyznaje, nigdy nie myślała, że będzie pracowała w rybactwie, ponieważ sama hodowla ryb nie była czymś, co ją porywało.

image
wizytówka gospodarstwo Zielenica
FOTO: Sierszeńska

– Stąd pojawiła się koncepcja sprzedaży pstrąga przetworzonego do restauracji – dodaje rolniczka. Pomysł wypalił! Dzisiaj pani Anna hoduje 300 ton tej ryby rocznie, a największym wyróżnieniem dla gospodarstwa jest to, że restauracje, które mają gwiazdkę Michelin, pracują na ich produkcie.

Efekt śnieżnej kuli - przetwórnia w Zielelnicy

Sukces gospodarstwa zapoczątkowała budowa w 2017 roku przetwórni w Zielenicy, którą rolniczka postawiła z pomocą funduszy unijnych.

image
Wędzenie pstrąga w gospodarstwie rybackim Zielenica, czy to filetu na zimno, czy ryby na gorąco, odbywa się raz w tygodniu.
FOTO: Fot. Sierszeńska

– Współpraca z Urzędem Marszałkowskim w Szczecinie też zaowocowała. Brałam udział w imprezach pod ich agendą, tj. np. dożynki prezydenckie, czy serwowanie pstrąga w ogrodach prezydenckich. W ten sposób zaczęłam poznawać branżę restauracyjną, najpierw na terenie Szczecina, później Kołobrzegu i tak efektem śnieżnej kuli rozwinęła się działalność gospodarstwa – mówi hodowczyni pstrąga z Pomorza. Obecnie zatrudnia ok. 20 osób.

Mówiąc gospodarstwo ma na myśli dwa obiekty, zlokalizowane w bliskiej odległości – w Lejkowie, gdzie na bazie źródlanej, wypływającej prosto z ziemi wody, inkubuje się ikrę i hoduje narybek oraz w Zielenicy, gdzie hoduje się ryby wielkości konsumpcyjnej i jest wspomniana przetwórnia. W sumie 80 stawów na 80 ha.

– W Lejkowie hodujemy ryby do 100 g. Następnie przewożone są do Zielenicy, gdzie prowadzony jest odchów do ryby handlowej i łososiowej dużej – podkreśla rolniczka.

Od ikry po kawior

Gospodarstwo rybackie Zielenica samodzielnie rozmnaża pstrągi. Tarło przypada na okres zimowo-wiosenny.

– Od grudnia do marca pozyskujemy ikrę. Część trafia do dalszego rozrodu, a część przeznaczamy na kawior – mówi Skowrońska. A jak wygląda tarło? W okresie godowym wybiera się 2–3-letnie samce i samice. Od samców pobiera się mlecz, a od samic ikrę, które się łączy. Zapłodniona ikra trafia do aparatów lęgowych.

– Pstrągi lęgną się 40 dni w specjalnych małych basenikach, na krateczkach, w temp. 9°C. Do jednej kratki wrzuca się 1,5 litra ikry, z czego lęgnie się ok. 50–60%. Puste jajka zasysa się pipetą i wyrzuca – mówi właścicielka gospodarstwa. Wskazuje, że 10% wielkości ryby to jaja, czyli jeśli samica waży 3 kg, to ikra stanowi 300 g.

Po tych 40 dniach, gdy pstrągi pozbędą się jajka, w zależności od wagi, trafiają do kolejnych basenów. Gdy ryby osiągną 10 g, z iście laboratoryjnych warunków lądują na kilka tygodni w zadaszonych basenach zewnętrznych, a następnie sortowane są do stawów. Zagęszczenie ryb w stawie w Zielenicy to ok. 50 kg/m3.

– Pstrągi tęczowe, które sprzedajemy w całości, hodujemy do 300–400 g (ok. 5 miesięcy w stawie). Natomiast ryby, które przeznaczone są na filety łososiowe, są barwione paszą z astaksantyną z beta-karotenem i rosną do 1,5–2 kg. Całość – od ikry do gotowego produktu – zamyka się w cyklu dwuletnim – zwraca uwagę rolniczka.

Pozostało 49% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 22:12