Międzynarodowe Targi Ferma Świń i Drobiu oraz Ferma Bydła specjalistyczne i największe w Polsce targi przeznaczone dla hodowców trzody chlewnej, bydła oraz drobiu. Można na nich zapoznać się z ofertą około 250 wystawców. Jednak ta impreza to nie tylko targi, ale również szereg konferencji i forów dyskusyjnych związanych z aktualnymi problemami poruszającymi branżę.
Program konferencji na Targach Ferma
-
FORUM ZDROWIE I DOBROSTAN
MODERATOR: Ryszard Kamiński, Dyrektor KPODR w Minikowie
11.00 – 11.30 prof. dr hab. Roman Kołacz, Instytut Medycyny Weterynaryjnej UMK
Dlaczego dobrostan zwierząt hodowlanych jest ważny
11.30 – 12.00 dr inż. Jakub Borkowski, główny specjalista ds. trzody chlewnej KPODR Minikowo
Dobrostan świń – obszary kontroli i podstawy prawne
12.00 – 12.30 prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski, Instytut Medycyny Weterynaryjnej UMK
Wpływ chorób zakaźnych na opłacalność trzody chlewnej w Polsce
12.30 – 13.00 prof. dr hab. Jędrzej M. Jaśkowski, Instytut Medycyny Weterynaryjnej UMK
Badanie na ciążę, jako element zarządzania stadem krów – metody tradycyjne i alternatywne
13.00 – 13.30 Dorota Stankiewicz, Zastępca Kujawsko-Pomorskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii
Zagrożenia i wyzwania w nowym obliczu grypy ptaków
13.30 – 14.00 DYSKUSJA
-
FORUM HODOWLI TRZODY CHLEWNEJ
MODERATOR: dr Tomasz Schwarz
11.20 – 12.00 Debata top agrar Polska
Jak odczarować negatywny wizerunek producentów świń? O czym musimy mówić głośno?
Prowadzący: red. nacz. top agrar Polska Karol Bujoczek
Uczestnicy debaty:
Dr Tomasz Schwarz, UR w Krakowie
Kamil Marunowski, czyli Rolnik na każdą okazję
Michał Nowacki, czyli Rolnik NIEprofesjonalny
12.00 – 14.00
dr Tomasz Schwarz- UR Kraków Ilość czy jakość – co ważniejsze w produkcji wieprzowiny?
PANEL DYSKUSYJNY:
Ilość to zysk – ale czy na pewno?
Czy jakość to koszty pozostające bez zapłaty?
Zagrożenia dla produkcji – zmiana upodobań kulinarnych Polaków?
Czy poprawiając jakość mięsa możemy ograniczyć trend do zmiany diety?
Naming – czy wadliwe nazewnictwo produktów rzutuje na ich jakość?
Kto bardziej wpływa na jakość – producent rolny czy przetwórca?
Uczestnicy dyskusji:
Roman Kieca – hodowca świni puławskiej w cyklu zamkniętym, sprzedaż materiału do dalszego rozrodu (loszki i knurki) oraz tuczników
Bogusław Lupa – produkcja tuczników w cyklu otwartym
Piotr Ziółkowski – 90 loch w cyklu zamkniętym Danish Genetics
14.00 – 14.30
Grzegorz Ignaczewski, Mikołaj Baum- AGRAVES Sp. z o.o.
Nowe instrumenty zwiększania dochodów w gospodarstwie rolnym
14.30 – 15.00
Ferenc Lankó- Agrofeed Kft.
Jak możemy osiągać zyski na naszych tucznikach w obliczu wyzwań XXI wieku?
- FORUM HODOWLI DROBIU
MODERATOR: Piotr Lisiecki – Prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz
11.00 – 11.45Piotr Lisiecki – Prezes KIPDiP
Ochrona wizerunku branży przed atakami pseudoekologów
11.45 – 12.30Przemysław Przybylak- ekspert ds. drobiu w firmie De Heus
W jakości i bezpieczeństwie siła
12.30 – 13.15Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP, Mariusz Szymyślik, dyrektor ds. analiz KIPDiP
Rynek drobiu i jaj – aktualna sytuacja, trendy, symulacje, perspektywy
13.15 – 14.00Cezary Filipowicz – Prezes Zarządu MS Construction Sp. z o. o.
Ochrona środowiska i efektywne wykorzystanie energii: spalarnie zwierząt na rzecz zrównoważonej przyszłości
-
NAUKA Z REGIONU – FORUM POLITECHNIKI BYDGOSKIEJ
MODERATOR: dr inż. Renata Kuśmierek- PBŚ
10.00 – 10.25 prof. dr hab. inż. Mirosław Kobierski
Substancje humusowe w nawozach
10.25 – 10.45 prof. dr hab. inż. Roman Rolbiecki
Rola, zastosowanie oraz efekty nawodnień w Polsce
11.00 – 11.20 prof. dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek, dr hab. inż. Tomasz Knapowski, prof. PBŚ
Zboża pierwotne źródłem żywności najwyższej jakości
11.20 – 11.40 dr hab. inż. Karol Kotwica, prof. PBŚ
Agrotechniczne wykorzystanie słomy
11.40 – 12.00 dr hab. inż. Wojciech Kozera
Jak ograniczyć straty składników pokarmowych w glebie
12.35 – 12.55 prof. dr hab. inż. Dariusz Jaskulski
Innowacyjne elementy współczesnych technologii uprawy roślin
12.55 – 13.15 dr hab. inż. Edward Wilczewski, prof. PBŚ
Wpływ terminu siewu na wydajność i działanie nawozowe międzyplonów ścierniskowych
13.15 – 13.35 dr hab. inż. Mariusz Piekarczyk
Aktualne problemy ze zwalczaniem chwastów w roślinach uprawnych
13.35 – 14.00 PODSUMOWANIE PANELU, dyskusja
- FORUM HODOWLI BYDŁA
Moderator: Martin Ziaja – PFHBiPM
11.00 – 11.30Martin Ziaja – Prezes OZHB Opole
Zachodzące zmiany w gospodarstwach mlecznych odpowiedzią na wymagania środowiska i konsumentów
11.30 – 12.00 dr Agnieszka Nowosielska – PFHBiPM
Mleko A2A2 – odpowiedzią na potrzeby konsumentów
12.00 – 12.30 dr hab. Marcin Pszczoła – Centrum Genetyczne PFHBiPM
Genetyką w metan
12.30 – 13.00 Paweł Maturski – De Heus
Niskoemisyjne żywienie przeżuwaczy
13.00 – 13.30 PODSUMOWANIE PANELU, dyskusja
Leszek Hądzlik- Prezydent PFHBiPM
Friedemann Kraft- radca prawny ds. rolnictwa ambasady Niemiec
Radosław Iwański- redaktor naczelny FARMERA
Martin Ziaja – moderator
13.30 – 14.00 Grzegorz Ignaczewski, Mikołaj Baum – AGRAVES Sp. z o.o.
Nowe instrumenty zwiększania dochodów w gospodarstwie rolnym
14.00 – 14.30 dr n. wet. Vinko Medvid- AHV
Quorum Sensing- innowacyjne podejście do zdrowia zwierząt
-
II SZCZYT BIOGAZU I BIOMETANU
MODERATOR: Artur Zawisza – Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego i Biometanowego
11.00 – 11.20 Artur Zawisza- UPEBI
Transformacja energetyczna/odnawialne źródła energii/biogaz i biometan
11.30 – 11.50 dr Marcin Rokosz, radca prawny i wykładowca akademicki specjalizujący się w ustawodawstwie OZE
Prawo energetyczne/ustawa o OZE/specustawa o biogazowniach rolniczych
12.00 – 12.20 Łukasz Rosik, Dyrektor Techniczny biogazowni rolniczej McKeen-Beef w Linne
Technologia produkcji biogazu/substraty do produkcji biogazu/zagospodarowanie pofermentu
12.30 – 12.50 Anita Bednarek, Sustainability & Strategy Development Manager w Good Valley Agro SA
Dobre praktyki w eksploatacji biogazowni/ CAPEX i OPEX/przychody, opłacalność i ryzyka
13.00 – 13.20 Beata Matecka, Prezes Grupy Kapitałowej “Business Consulting Group” Sp z o.o.
Źródła finansowania inwestycji/dofinansowania unijne i krajowe/montaż finansowy
13.30 – 13.50 dr inż. Katarzyna Kotarska- Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, kierownik Zakładu Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii w Bydgoszczy
Zagospodarowanie bioodpadów z różnych gałęzi przemysłu rolno-spożywczego
14.00 – 14.20 Henryk Ignaciuk, Prezes “Bio-Power” Sp. z o. o.
Doświadczenia praktyczne operatora biogazowni opartej na gnojowicy i kurzaku
- NAUKA Z REGIONU – FORUM POLITECHNIKI BYDGOSKIEJ
MODERATOR: dr inż. Renata Kuśmierek- PBŚ
10.00 – 10.25prof. dr hab. Dariusz Piwczyński
Efektywny dój robotem – czynniki sukcesu
10.25 – 10.45dr inż. Kamil Siatka
Idealna krowa do robota – badania nad pokrojem
11.00 – 11.20 dr hab. inż. Aleksandra Dunisławska, prof. PBŚ
Programowanie mikrobioty jelitowej u drobiu
11.20 – 11.40 mgr Ramesha Kadawarage
Łagodzenie skutków stresu środowiskowego za pomocą programowania mikrobiomu in ovo, MonoGutHealth
12.30 – 12.35 mgr inż. Sebastian Wlaźlak
Zastosowanie glinokrzemianów jako naturalnego dodatku w żywieniu drobiu
12.35 – 12.55 dr inż. Jakub Biesek
Materiał ściołowy i alternatywy – jakość a efektywna produkcja drobiu
12.55 – 13.15 dr hab. inż. Mirosław Banaszak, prof. PBŚ
Opracowanie metody suchej sanitacji z wykorzystaniem mieszanin glinokrzemianów w obiektach inwentarskich w formie zaleceń wspierających ograniczenie wpływu wybranych gatunków stawonogów jako wektorów chorób w produkcji drobiarskiej
13.15 – 13.30 dr hab. inż. Małgorzata Gotowska prof. PBŚ
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
Remondis Bydgoszcz SA
Środek poprawiający właściwości gleby pochodzący z odpadów biodegradowalnych jako skuteczny nawóz dla gleb wykorzystywanych do uprawy roślin
13.30 – 14.00 PODSUMOWANIE PANELU, dyskusja
top agrar Polska na Targach Ferma
W tym roku nasz miesięcznik świętuje 30-lecie istnienia i z tej okazji mamy dla naszych gości niespodzianki: darmową publikację "Technika Rolnicza – nowości 2024" oraz kupon o wartości 25 zł do wykorzystania na naszym stoisku. Poza tym, każdy, kto nas odwiedzi otrzyma przypinkę wspierającą protest rolników. Dodatkowo na Prenumeratorów top agrar Polska będzie czekał specjalny upominek z okazji naszego jubileuszu.
A to nie koniec atrakcji – w piątek 23 lutego naszym gościem na stoisku będzie Kamil Marunowski, znany internautom jako Rolnik na każdą okazję. Kamil zabierze głos w debacie top agrar Polska "Jak odczarować negatywny wizerunek producentów świń? O czym musimy mówić głośno?". Do dyskusji dołączą również dr Tomasz Schwarz z UR w Krakowie oraz przedstawiciel Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń. Debata rozpoczyna się o godz. 11.20 w Sali Wiosna.
Z Rolnikiem na każdą okazję będzie można porozmawiać face to face na naszym stoisku C10 po dyskusji.
Do zobaczenia na Fermie! Czekamy na Was na stoisku C10.
Targi Ferma w liczbach i historii
Międzynarodowe Targi FERMA BYDŁA oraz FERMA ŚWIŃ I DROBIU to wysoce specjalistyczne największe w Polsce targi branżowe przeznaczone dla hodowców bydła, trzody chlewnej oraz drobiu.
Projekt Ferma to połączenie 2 imprez targowych, których pomysłodawcą był Stanisław Brodziak:
Międzynarodowe Targi Ferma Świń i Drobiu – zorganizowane po raz pierwszy w 1998
Międzynarodowe Targi Ferma Bydła – powstały w 2001
do 2011 imprezy odbywały się niezależnie w poznańskiej Arenie
od 2012 pod wpływem DLG AgroFood, które stało się partnerem strategicznym, imprezy odbywają się pod jednym dachem i w tym samym terminie
ze względu na świetną lokalizację, warunki logistyczne i konieczność spotkania hodowców z całej Polski nową lokalizacją projektu stała się Łódź
w roku 2015 FERMA odbyła się w nowej lokalizacji po raz pierwszy w dwóch halach Hali EXPO oraz Hali MOSiR w Łodzi
Ferma 2020 w liczbach:
255 wystawców
25 000 m² powierzchni wystawienniczej