Wielopolska Izba Rolnicza będąc Partnerem IX Forum przywitała uczestników poczęstunkiem tradycyjnego wielkopolskiego śniadania. Wielkopolskie rolnictwo jest taką pigułką krajowego rolnictwa, bo mamy praktycznie każdy segment produkcji rolnej dobrze rozwinięty.
– Mamy jednak pewien problem w produkcji trzody chlewnej. Ten rok był bardzo trudny dla hodowców trzody chlewnej w Wielkopolsce. Przypomnę tylko, że na 42 ogniska ASF, aż 23 były w Wielkopolsce. Z przykrością stwierdzam, że nie radzimy sobie z tym wirusem, choć jako Izba prowadzimy szerokie działania – mówił prezes Mieczysław Łuczak.
Hodowla trzody jest najtrudniejszym segmentem, a pozostałe sobie w miarę na tym trudnym rynku radzą. Mamy dobrze poukładany segment produkcji mleka, producenci mleka funkcjonują w ramach spółdzielni mleczarskich i mają jakiś wpływ na ustalenie ostatecznej ceny.
– Mamy w Wielkopolsce świetnie rozwinięty segment produkcji drobiarskiej, przecież po województwie mazowieckim jesteśmy największym producentem drobiu – podkreślał prezes WIR, wskazując na szybko postępującą integrację w produkcji drobiu.
Zwrócił także uwagę na produkcję warzywniczą i produkcje pod osłonami mówiąc, że i tutaj producenci są często objęci wieloletnimi umowami kontraktacyjnymi z finalnymi odbiorcami.
Zobacz cały wywiad z prezesem WIR Mirosławem Łuczakiem