Właśnie rozpoczęliśmy VI Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie – dzień II.
Dzisiaj będziemy rozmawiać o kolejnych ważnych aspektach produkcji świń, przede wszystkim o zdrowiu zwierząt m.in. o tym, że zdrowe zwierzęta znacznie lepiej wykorzystują paszę i o co warto zadbać w chlewni, aby uzyskiwać jak najlepsze parametry tuczu. Z kolei prof. Pejsak opowie o najważniejszych zasadach opieki weterynaryjnej w tuczarniach, a przedstawiciel firmy Lallemand opowie, o tym jakie właściwości mają drożdże szczepu Boulardii i dlaczego warto je zastosować w dawce. O tym, jak dobór opowiednich zwierząt hodowlanych oraz materiału genetycznego wpływa na wyniki zdrowotne i produkcyjne opowie specjalista firmy DanBred.
Nie zabraknie również tematu, który martwi branżę, a więc ochrony wizerunku produkcji świń i produktów pochodzących od tych zwierząt, z którym mamy nieco problemów przez narastającą liczbę mitów tworzonych przez osoby, które o produkcji świń nie mają pojęcia, a ich twierdzenia nie zawierają naukowych faktów. Jak z nimi walczyć?
Zwieńczeniem drugiego dnia Forum Rolników i Agrobiznesu Świnie będzie dyskusja, w której wezmą udział Kamil Marunowski, Piotr Włodawiec, Małgorzata Szadkowska i Łukasz Dominiak.
Program II dnia Forum Rolników i Agrobiznesu Świnie
SESJA IV Zdrowe świnie lepiej wykorzystują paszę – prowadzenie Anna Kurek
- 10.00–10.40 Zasady opieki weterynaryjnej nad tuczarniami – prof. Zygmunt Pejsak, UCMW UJ – UR Kraków
- 10.40–11.00 Szczep Boulardii, stworzony z myślą o trzodzie – jak żywe drożdże pomagają ograniczyć skutki stresu cieplnego u świń – Cindy Jacobs, Lallemand
- 10.11–11.20 Twój biznes, nasze DNA – Sławomir Paturaj, DanBred
- 11.30–12.00 PRZERWA NA KAWĘ
SESJA V Wizerunek branży – prowadzenie Anna Kurek, Karol Bujoczek
- 12.00–12.20 Ochrona wizerunku branży mięsnej – Łukasz Dominiak, Smithfield Polska
- 12.20–13.20 Dyskusja z udziałem ekspertów: Kamil Marunowski, Piotr Włodawiec, Małgorzata Szadkowska, Łukasz Dominiak