
Często słuchamy kaznodziejów, którzy twierdzą, że sałata jest bóstwem, a przyszłość ludzkości leży wyłącznie w konsumpcji warzyw. To opowieści nie poparte przekonującymi danymi. My natomiast musimy bazować i bazujemy na twardych danych, które przez całe swoje życie zawodowe zbieram – mówił w Warszawie podczas spotkania z producentami żywca i przetwórcami Osler Desouzart, światowej klasy analityk rynku mięsa z Brazylii.
Ekspert przedstawiał perspektywy dla mięsa w nadchodzącej dekadzie. Wskazywał jednoznacznie, że na przestrzeni kilkudziesięciu lat wyraźnie widać, że dieta ludzka zmienia się. Licząc od 1965 r. globalnie konsumenci spożywają znacznie więcej produktów odzwierzęcych, bo aż o 45%, szczególnie mięsa. Natomiast konsumpcja produktów roślinnych w tym samym czasie wzrosła jedynie o 26%.
Wzrost produkcji mięsa
Okazuje się, że światowa produkcja mięsa drobiowego od 1965 r. wzrosła o ponad 1200%, a jaj o prawie 500%. Produkcja wieprzowiny wzrosła o 300%, a wołowiny o 132%. Zmiany te są napędzane nie tylko wzrostem globalnej liczebności ludzi, ale przede wszystkim ich zamożnością – szczególnie w krajach rozwijających...