Zdaniem tamtejszych ekspertów, oznacza to utrzymanie obecnej sytuacji. Z informacji Sekretariatu Polityki Rolnej brazylijskiego Ministerstwa Rolnictwa (SPA/MAPA) wynika, że eksport w 2024 roku wyniesie prawie 10 mln ton, co odpowiada nieco ponad 32 proc. całkowitej, tamtejszej produkcji wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Tak więc szacowany w nadchodzącej dekadzie wzrost uczestnictwa w rynkach światowych powinien wynieść około 5 proc.
Wzrost produkcji i eksportu wieprzowiny!
W przypadku wieprzowiny przewidywany wzrost produkcji (o 27,5 proc.) jest również nieco większy niż przewidywany dla eksportu (+22,5 proc.). Udział w całkowitej produkcji pozostanie więc stosunkowo stabilny, w granicach 22 procent.
Tendencje produkcyjne i eksportowe mięsa drobiowego wskazują na bardzo podobny poziom wzrostu – odpowiednio o 28,4 proc. i 29,8 proc. Różnica zaledwie 1,4 pkt. proc. sprawi, że udział eksportu w ogólnej produkcji wzrośnie nie więcej niż o 1 procent.
Największe zmiany widoczne będą w przypadku brazylijskiej wołowiny. W tym roku odsetek przeznaczonej na rynki zagraniczne wołowiny ma wynieść około 35 proc. całkowitej produkcji. Za to w 2034 r. e...