StoryEditor

Ceny w górę: amerykańskie mięso podbija światowe rynki

USA zwiększa dochody z eksportu mięsa, mimo suszy i spadku produkcji. Eksport wołowiny i wieprzowiny przynosi wyższe przychody dzięki dywersyfikacji rynków. Czy padnie rekord?
14.05.2024., 15:37h

Droższe amerykańskie mięso 

Eksporterzy wołowiny i wieprzowiny w USA osiągnęli wyższe przychody w pierwszym kwartale 2024 roku niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, co jest efektem wzrostu cen sprzedaży. Jak podaje Amerykańska Federacja Eksportu Mięsa (USMEF), międzynarodowa sprzedaż wołowiny przyniosła 2,31 mld euro, co oznacza wzrost o 122 mln euro, czyli 5,6%, w stosunku do pierwszego kwartału 2023 roku.

Jest to szczególnie istotne, biorąc pod uwagę, że wolumen eksportu, w tym produktów przetworzonych, zmniejszył się o 4,5% do 311,8 tys. ton. Główni importerzy, tacy jak Japonia, Korea Południowa i Chiny, zmniejszyli zamówienia o 7-10%. Sprzedaż do Unii Europejskiej spadła o ponad jedną piątą do zaledwie 3 760 ton. Natomiast dostawy do Meksyku, trzeciego co do wielkości odbiorcy, wzrosły o 11,9% do 58,9 tys. ton. Zanotowano także wzrost sprzedaży do krajów Bliskiego Wschodu.

Zobacz też: Rynek wołowiny: umowa handlowa UE-Nowa Zelandia zaszkodzi rolnikom?

Żywe bydło na eksport: 418 euro za sztukę

Spadek eksportu wołowiny z USA wynika również z mniejszej ilości towaru dostępnego na eksport. Według szacunków amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) produkcja wołowiny w bieżącym roku spadnie o około 230 tys. ton, czyli o 2% do 12,0 mln ton w porównaniu z rokiem ubiegłym, po wcześniejszym spadku o prawie 5% w 2023 roku. Jest to efekt suszy, która doprowadziła do zmniejszenia pogłowia bydła. 

Dan Halstrom, prezes USMEF, zauważa, że mimo wyzwań związanych z dostępnością, wartość amerykańskiej wołowiny na rynku międzynarodowym jest bardzo atrakcyjna. Eksport w marcu przyczynił się do osiągnięcia wartości 418 euro za sztukę żywego bydła, przy czym około 14% pogłowia z USA jest eksportowane.

Przychody z eksportu wieprzowiny na rekordowym poziomie

W przypadku wieprzowiny sytuacja wyglądała jeszcze lepiej, gdyż wzrosły nie tylko dochody z eksportu, ale również ilości wywożonego mięsa. Według USMEF, w pierwszym kwartale bieżącego roku wyeksportowano 762,7 tys. ton wieprzowiny, w tym produktów przetworzonych, co stanowi wzrost o około 46,1 tys. ton (+6,4%) w porównaniu z tym samy okresem ubiegłego roku. Eksporterzy mogli również cieszyć się wzrostem dochodów o 7,4% do 1,96 mld euro.

Tym samym dochody z eksportu z USA są na drodze do ustanowienia rekordu, ponieważ w całym 2023 roku osiągnęły one historyczne maksimum w wysokości 7,58 mld euro. Halstrom podkreśla „mocny wynik”, który odzwierciedla również znaczenie dywersyfikacji eksportu. Wartość eksportu wieprzowiny na jedno zabite zwierzę wyniosła ostatnio 65,60 euro, co jest o 12% wyższą kwotą niż w roku poprzednim. Około 30% produkcji wieprzowiny w USA jest sprzedawane poza granicami kraju.

Straty w Chinach są kompensowane

Najważniejszym klientem dla amerykańskich eksporterów wieprzowiny pozostaje Meksyk. W pierwszym kwartale 2024 roku sprzedaż do tego kraju wzrosła o 4,1% do 281,2 tys. ton, a odpowiadające temu dochody z eksportu wzrosły o 6,2% do 534 mln euro. Eksport wieprzowiny do Korei Południowej zanotował znaczący wzrost zarówno pod względem ilościowym, jak i wartościowym, osiągając 69,45 tys. ton o wartości 211 mln euro.

Dostawy do Ameryki Środkowej, Południowej i Oceanii również znacznie przewyższyły wyniki z poprzedniego roku. Według Halstroma eksportowa dywersyfikacja pomaga złagodzić straty w innych regionach. Szczególnie eksport do Chin, w tym Hongkongu, zmniejszył się o 16% do 113,2 tys. ton w porównaniu z pierwszym kwartałem 2023 r., a dochody z eksportu spadły nawet o 24,2% do 248 mln euro.

image

Ceny bydła: produkcja wołowiny w UE spada, co to oznacza?

Tekst: AgraEurope

Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. lipiec 2024 07:22