StoryEditor

Podlaskie: region produkcji mleka, agroturystyki i zielone płuca Polski

Podlaskie – zielone płuca Polski – to puszcze, lasy, ale przede wszystkim pięknie zagospodarowane łąki, pastwiska i pola. Kraina płynąca mlekiem, z ogromnym potencjałem i różnorodnością, a zwłaszcza przedsiębiorczymi rolnikami.
01.07.2024., 09:00h

Podlaskie ma niezwykły urok. Większe wsie, czy mniejsze lub raptem kilka zabudowań zatopionych wśród lasów, nad rzeką, czy pośród rozległych łąk i pastwisk, dają poczucie niesamowitego, wręcz sielskiego spokoju. Jakby świat rządził się tu innymi prawami. Wyjątkowy spokój pokochały bociany, tak licznie zamieszkujące ten zielony zakątek Polski. Klekot bocianów można częściej usłyszeć niż pianie koguta, boćki zasiedlają niemal każdą wieś. Towarzyszą krowom na pastwiskach i chodzą zgrabnie za każdą wyjeżdżającą na łąki kosiarką.

Zielone Płuca Polski

Województwo podlaskie z powierzchnią 20 187 km2 zajmuje 6,5% powierzchni kraju, ale ludności jest już tylko 3,1%. Rozległe otwarte tereny i jednak duże odległości, dowodzą dosyć małej gęstości zaludnienia, średnio na km2 mieszka 57 osób, dla całego kraju średnia wynosi 121 osób/km2. Prawie 95% powierzchni to obszary wiejskie, zamieszkiwane przez ponad 40% ludności. Podczas przejeżdżania z południa na północ, czy z zachodu na wschód regionu zaskakują dobr...

Pozostało 94% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:26