Spis treści:
Bitwa Regionów 2024 – etap wojewódzki
Bitwa Regionów 2024
Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw i działalności Kół Gospodyń Wiejskich (KGW), a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, ponadto – integracja lokalnych społeczności oraz wsparcie działań promocyjnych, edukacyjnych i kulturalnych produktów rolnych i żywnościowych. Zadaniem konkursowym jest wykonanie potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego (z wyłączeniem deserów) charakterystycznej dla regionu, z którego pochodzi dane KGW lub stowarzyszenie. Te artykuły spożywcze muszą być związane z danym obszarem geograficznym, powinny być także wytwarzane tradycyjnymi metodami.
Bitwa Regionów 2024 – nagrody
Pula nagród wynosi ponad 65 tys. zł. Dodatkowo laureat I miejsca w finale wygrywa wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE. KGW, które zajmą pierwsze miejsce w wydarzeniach regionalnych, wezmą udział w półfinałach wojewódzkich. Następnie 16 kół, po jednym z każdego województwa, które zdobędą pierwsze miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikuje się do finału ogólnopolskiego.
Bitwa Regionów 2024 – etap wojewódzki
Koła Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły w etapie wojewódzkim, będą reprezentowały swój region w finale ogólnopolskim.
Oto niektóre z nich:
W województwie mazowieckim Bitwa Regionów odbyła się w trakcie dożynek. O wejście do finału rywalizowało 13 KGW. Pierwsze miejsce zdobyło KGW „Jaktorowskie Turzyce” za danie „Turzycowy rosół z bażanta z pierożkami” i będzie reprezentować województwo mazowieckie w ogólnopolskim finale konkursu.
W województwie opolskim najsmaczniejszą potrawą okazała się karkówka – "Hajduckie Niebo" przyrządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Hajduki Nyskie.
Przeczytaj także: Idą zmiany w finansowaniu Kół Gospodyń Wiejskich
W województwie lubelskim na podium stanęło KGW Niedzieliska za kaczkę po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym. Finał wojewódzki odbył się 10 sierpnia podczas Dnia Konia Arabskiego na terenie Stadniny Koni w Janowie Podlaskim. O wejście do finału Bitwy Regionów walczyło 12 kół gospodyń wiejskich z województwa lubelskiego.
W województwie śląskim półfinał wojewódzki Konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” odbył się w sobotę 31 sierpnia podczas Dożynek Jasnogórskich w Częstochowie. Zwyciężyło KGW Bestwinianki za pipki gęsie z puree chrzanowo-ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny.
W województwie pomorskim najlepsze okazało się Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” z kaczką na żurawinie z zapiekanym jabłkiem i kapustą z ziemniakami puree. Konkurs odbył się podczas święta plonów w Chmielnie, w niedzielę 25 sierpnia.
fot. Facebook/KGW Bestwinianki