StoryEditor

FAO czy STE dla odmian kukurydzy? Co określa wczesność odmian mieszańcowych?

Czy przypisywanie mieszańcowi kukurydzy liczby FAO jest obiektywnym kryterium określającym rzeczywistą wczesność odmiany?

Robert Oliwa
14.12.2024., 16:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Porównanie z wzorcem
  • (Nie)zunifikowane FAO
  • Typ genetyczny odmiany
  • Pogoda a wczesność
  • Termin dojrzałości do zbioru
  • Suma temperatur efektywnych
  • Dojrzałość odmian ziarnowych
  • Precyzyjny termin

Jedną z głównych cech wyróżniających poszczególne odmiany mieszańcowe kukurydzy jest liczba FAO. W Polsce hodowca kukurydzy sugerują tę wartość przy zgłoszeniu odmiany do doświadczeń rejestrowych lub rozpoznawczych. W pierwszym przypadku ostatecznie ustala ją Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU). Odbywa się to w ramach 2-letnich badaniach rejestrowych. W doświadczeń rozpoznawczych, w których testuje się w polskich warunkach odmiany zarejestrowane w innym kraju Unii Europejskiej, to podmiot zgłaszający odmianę do badań (hodowca lub dystrybutor) po otrzymaniu wyników sam weryfikuje liczbę FAO w materiałach firmowych.

Zobacz także: Jaką odmianę kukurydzy warto wybrać? Przegląd odmian!

Porównanie z wzorcem

Zgodnie z procedurą oceny odmian, przypisanie liczby FAO, a tym samym wczesność mieszańca odbywa się zawsze przez porównanie z wzorcem dwóch parametrów:

  • wilgotności ziarna w czasie zbioru – w przypadku użytkowania na ziarno,
  • zawartości suchej masy w roślinach przy zbiorze – w przypadku użytkowania na kiszonkę.
image
W zależności od przebiegu pogody, zwłaszcza p...
Pozostało 91% tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się, by czytać dalej.
Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Robert OliwaRobert Oliwa
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. grudzień 2024 16:01