Jedną z głównych cech wyróżniających poszczególne odmiany mieszańcowe kukurydzy jest liczba FAO. W Polsce hodowca kukurydzy sugerują tę wartość przy zgłoszeniu odmiany do doświadczeń rejestrowych lub rozpoznawczych. W pierwszym przypadku ostatecznie ustala ją Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU). Odbywa się to w ramach 2-letnich badaniach rejestrowych. W doświadczeń rozpoznawczych, w których testuje się w polskich warunkach odmiany zarejestrowane w innym kraju Unii Europejskiej, to podmiot zgłaszający odmianę do badań (hodowca lub dystrybutor) po otrzymaniu wyników sam weryfikuje liczbę FAO w materiałach firmowych.
Zobacz także: Jaką odmianę kukurydzy warto wybrać? Przegląd odmian!
Porównanie z wzorcem
Zgodnie z procedurą oceny odmian, przypisanie liczby FAO, a tym samym wczesność mieszańca odbywa się zawsze przez porównanie z wzorcem dwóch parametrów:
- wilgotności ziarna w czasie zbioru – w przypadku użytkowania na ziarno,
- zawartości suchej masy w roślinach przy zbiorze – w przypadku użytkowania na kiszonkę.