StoryEditor

Przeszedł z produkcji mleka na opas bydła. Rolnik nie żałuje decyzji

Siedem lat temu Piotr Kruszyna przestawił się z produkcji mleka na opas. Dziś nie żałuje – dzięki temu ma czas na pasję i oddech poza gospodarstwem.
22.05.2024., 07:51h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Krzyżowanie wypierające
  • Zbyt na mieszańce
  • Opas pod wiatą
  • Wielkość docelowa
  • Bez powrotu

Do 2017 roku w gospodarstwie były krowy mleczne.

– W grudniu doiliśmy ostatni raz – wspomina Piotr Kruszyna i dodaje: – Tak zakończyłem przygodę z krowami mlecznymi, która trwała od wczesnych lat szkoły podstawowej. Dzień w dzień, niedziele i święta. Praktycznie bez dnia przerwy. Decyzja została podjęta dwa lata wcześniej, ale mieliśmy zobowiązania w Agencji na maszyny, więc trzeba je było rozliczyć. Nie był to jednak zmarnowany czas – mogłem się przygotować, by płynnie przejść na bydło mięsne.

Krzyżowanie wypierające

– W dojściu do stada opasów wybrałem opcję najbardziej ekonomiczną – krzyżowanie wypierające. Stado składało się głównie z hf, simentala i ich krzyżówek. Pierwszy raz krowy zostały pokryte buhajami limousine i piemontese – wyjaśnia hodowca.

Mamki nie są jeszcze czystorasowe, jest nawet parę krów hf, ale udział genów ras mięsnych w kolejnych pokoleniach sukcesywnie rośnie. Produkcja jest czysto towarowa, choć rolnik dba o to, by kolejne rozpłodniki przekazywały na potomstwo dobrą mięs...

Pozostało 81% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 00:17