Wiele razy dyskutowaliśmy o tym, jak przetrwać. Tym razem z uczestnikami rynku rozmawialiśmy o przyszłości naszej branży, bo musimy w Polsce odbudować potencjał produkcji świń.
Karol Bujoczek: Jak wy, osoby pracujące na rzecz branży, wprowadzające niejednokrotnie wiele innowacji i nowych pomysłów do hodowli świń, widzicie perspektywy dalszego rozwoju tej produkcji? Jakie są szanse i wyzwania przed hodowcami?
Monika Wachowiak: Świadomość rolników dotycząca produkcji i technologii jest na dużo wyższym poziomie, niż była jeszcze kilka lat temu. Z perspektywy firmy mikrobiologicznej mam dzięki temu większą swobodę pracy, producenci są bardziej otwarci na innowacje, a co najważniejsze, otworzyli się również na to, by słuchać nas, ekspertów w poszczególnych specjalizacjach. Powoduje to, że razem wykorzystując wiedzę, możemy rosnąć. To jeden z czynników odpowiadających za maksymalizację produkcji i poprawę perspektywy polskiej produkcji świń na globalnym rynku. Widzimy zmiany w strukturze produkcji, ale potencjał do wzrostu jest duży i rośnie t...