Spis treści:
Jak zniwelować brzydki zapach ze słoików?
Jak umyć stare słoiki?
Dżemy, konfitury, soki, sosy – warzywa na wytrawnie – jest wiele przepisów zamieniających znane nam warzywo czy owoc w zupełnie nową jakość kulinarną. Zanim jednak produkty żywnościowe wylądują w słoiku, należy dokładnie umyć naczynie, a najlepiej wyparzyć. Dzięki temu pozbędziemy się kurzu, bakterii i innych zabrudzeń.
Sposoby na wyparzanie słoików:
- w zmywarce – program wyparzania w wysokiej temperaturze ok. 75°C,
- podgrzanie w mikrofali (wcześniej wlewamy do słoika wodę) – do mikrofali nie wolno wkładać metalowych zakrętek, wieczka wyparzamy osobno w gorącej wodzie,
- wstawienie suchych słoików na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni,
- nalanie do słoika wrzątku,
- płukanie w spirytusie 70%.
Słoiki o wąskiej szyjce dodatkowo można umyć za pomocą specjalnych szczotek.
Przeczytaj również: Poznaj przepis na pampuchy z jagodami!
Jak zniwelować brzydki zapach ze słoików?
Każdy, kto choć raz miał do czynienia z wekowaniem, kojarzy specyficzny zapach po przetworach utrzymujący się nawet po dokładnym myciu słoika. Jak się go pozbyć?
Przyda się sól morska – wsypujemy ją do słoika i mieszamy z letnią wodą. Następnie potrząsamy słoikiem, wylewamy mieszankę i myjemy pojemnik płynem do mycia naczyń! Aby wzmocnić działanie mikstury, sól łączymy z sodą oczyszczoną.
Warto wykorzystać także gorczycę. Na wstępie należy rozetrzeć nasiona przyprawy, wsypać je do słoika i zalać wodą. Taką mieszankę trzymamy we wnętrzu pojemnika co najmniej godzinę.
Pomoże również sok z cytryny – wyciskamy z niej sok i wlewamy do słoika, pozostawiając na kilka godzin. Na koniec myjemy!
Należy również posiłkować się octem! W jaki sposób? Wsypujemy sodę oczyszczoną do słoika i zalewamy ją octem. Gdy piana opadnie, zakręcamy słoik, a po 20 minutach wstrząsamy nim. Na koniec dokładnie myjemy!
Swoim słoikom możemy także zafundować moczenie w węglu aktywnym – brzydki zapach powinien szybko się ulotnić!
Fot. envato elements