Babka cytrynowa
Składniki na babkę cytrynową:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z połowy cytryny,
- otarta skórka z całej cytryny.
Zobacz także: Wielkanocny koszyk - ile kosztują jaja w 2024 roku?
Polewa:
- 100 g cukru pudru,
- sok z połowy cytryny,
- bakalie.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na babkę dokładać kolejno i ucierać w makutrze na jednolitą masę. Następnie wlać do formy. Piec w temp. 180°C ok. 40 minut.
Na polewę do cukru pudru dodawać sok z cytryny i ucierać do konsystencji lukru. Upieczoną babkę polać lukrem i posypać bakaliami.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 3/2024
czytaj więcej