Zupa krem z dyni
Składniki:
- oliwa
- połowa dyni hokkaido,
- papryka czerwona,
- połowa papryki chilli,
- dwa ząbki czosnku, posiekane,
- 1,5 cm imbiru obranego,
- 150 ml mleka kokosowego,
- dwa średniej wielkości ziemniaki,
- łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki curry,
- świeżo mielony pieprz i sól,
- dwie łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 700 ml bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
Dynię pozbawić pestek, pokroić w kawałki i podsmażyć na oliwie z przyprawami, posiekanym czosnkiem, drobno pokrojoną papryczką chilli i startym imbirem. Dodać pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, przesmażyć. Podlać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować i doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Można podawać z jogurtem, kolendrą, pietruszką lub uprażonymi pestkami dyni.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 11/2023
czytaj więcej