StoryEditor

Przetwory z czerwonej porzeczki - ostatnia szansa!

Sezon na czerwoną porzeczkę dobiega końca. Jeżeli jeszcze masz do niej dostęp, koniecznie musisz wypróbować te przepisy!

17.08.2024., 12:00h

Sok z czerwonych porzeczek 

Składniki: 

  • 2 kg czerwonych porzeczek, 
  • 1 kg cukru, 
  • 1 litr wody 

Zobacz także: Poznaj przepis na pampuchy z jagodami!

Przygotowanie: 

Porzeczki umyj i usuń gałązki. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Wsyp owoce do wrzątku i zmniejsz ogień, gotuj około 10-15 minut, regularnie mieszając. Po tym czasie odcedź sok, przelewając go przez gęste sitko lub gazę. Dokładnie odciśnij porzeczki. Przelej sok z powrotem do garnka, dodaj cukier i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie przelewaj płyn do czystych, wyparzonych butelek. Zakręć je szczelnie i pasteryzuj przez 15 minut. 

Domowy dżem z czerwonej porzeczki

Składniki: 

  • 1 kg czerwonych porzeczek, 
  • 250 g cukru.

Przygotowanie: 

Porzeczki umyj i oczyść, usuwając liście i gałązki. Umieść je w garnku o grubym dnie i zasyp cukrem. Zagotuj zawartość naczynia (najlepiej na średnim ogniu), a następnie zmniejsz moc palnika i regularnie mieszaj. Po około 3 godzinach przełóż gorący dżem do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 20 minut. 

Przepis na bezcukrowy mus z czerwonych porzeczek do słoików - na halowies.pl!

 

Fot: Canva

Zuzanna Ćwiklińska
Autor Artykułu:Zuzanna Ćwiklińska Dziennikarka portalu Halo Wieś i portalu tygodnik-rolniczy.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. grudzień 2024 13:04