StoryEditor

Rynek trzody chlewnej w UE: Presja na ceny i eksport do Azji

Rynek trzody chlewnej w UE zmaga się z presją na ceny i wyzwaniami w handlu. Czy eksport do Azji pomoże zrównoważyć spadki? Sprawdź, jak Rabobank prognozuje przyszłość branży.

07.08.2024., 08:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Globalne czynniki wpływające na produkcję
  • Presja na ceny trzody chlewnej na rynku europejskim
  • Kontrowersje wokół zmian w systemie rozliczeń na rzeźniach
  • Stabilność cen w Austrii i Danii
  • Wzrost cen świń we Włoszech
  • Jak kształtują się ceny świń w całej UE?
  • Jakie są perspektywy cen wieprzowiny w UE?

Rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej przechodzi obecnie przez okres dużych zmian. Choć globalna produkcja wieprzowiny rośnie, w UE presja na ceny jest odczuwalna. Według analizy Rabobanku sytuacja ta wynika z szeregu czynników, w tym rosnącej podaży i niepewności na rynku międzynarodowym.

Zobacz też: Rynek trzody chlewnej w Europie: Jakie ceny tuczników?

Globalne czynniki wpływające na produkcję

Holenderski Rabobank prognozuje, że globalna produkcja wieprzowiny wzrośnie w drugiej połowie bieżącego roku. Wzrost ten jest napędzany przede wszystkim przez zwiększoną podaż zbóż i nasion oleistych, co przekłada się na obniżenie cen pasz i tym samym zwiększenie pogłowia świń. Jednocześnie, ze względu na sezonowość, konsumpcja wieprzowiny w UE ma wzrosnąć, choć nie bez ryzyka.

Rabobank ostrzega przed możliwymi zagrożeniami, w tym presją chorób i niepewnościami w handlu międzynarodowym. Przykładem mogą być chińskie śledztwa antydumpingowe dotyczące importu unijnej wieprzowiny, o czym pisaliśmy w artukule "Chiny ogłaszają dochodzenie antydumpingowe. Unijny eksport wieprzowiny zagrożony!", oraz wyniki nadchodzących wyborów pr...

Pozostało 81% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 00:24