Sucha zgnilizna kapustnych
Jeśli podczas próby wyciągnięcia z ziemi łodygi rzepaku odrywają się tuż nad glebą, jest duże prawdopodobieństwo, że szyjka korzeniowa została zaatakowana przez suchą zgniliznę kapustnych. Presję ze strony tej choroby w wąskich zmianowaniach z rzepakiem można obniżyć m.in. przez intensywną uprawę ścierniska. Rezygnacja z niej lub jej ograniczenie sprzyja rozwojowi askospor, które są pierwotnym źródłem infekcji. Oczywiście zawsze warto wybierać odmiany z podwyższoną odpornością na suchą zgniliznę kapustnych, co także nie zwalnia z monitoringu i wykonywania zabiegów.
Zobacz także: Uprawa pożniwna: jak głęboko i czym uprawić ściernisko?
Zarówno pseudotecja, jak i piknidia (zarodniki) mogą przetrwać na resztkach pożniwnych do 4 lat. Oznacza to, że nawet jeśli na danym polu przerwa w uprawie rzepaku wyniesie zalecane 4 lata i tak mogą one infekować na nowo rzepak. Dlatego im węższy płodozmian, tym intensywniejsza powinna być uprawa ścierniska po rzepaku.
Szare łodygi na ściernisku - werticilioza
Jeśli zauważymy na ściernisku szare łodygi, możemy przypuszczać także, że rośliny zostały porażone przez sprawcę werticiliozy, która w ostatnich latach zaczyna przybierać na sile. Na ściernisku szukamy szarych łodyg i próbujemy je wyrwać. Gdy jest to dużo łatwiejsze niż wyrwanie zielonych pędów, mamy pierwszą oznakę, że roślina była zaatakowana przez grzyb powodujący chorobę.
Drugi objaw choroby to brak korzeni bocznych na wyrwanym korzeniu palowym. Łatwo je urwać i pozostały w glebie. Najważniejszy symptom to szare, podłużne plamy na łodydze, z ciemnymi podłużnymi punktami długości 1 mm. Są to mikrosklerocja – przetrwalniki grzyba.
W trakcie wegetacji rzepaku objawy porażenia przez sprawcę werticiliozy można obserwować w postaci efektu zatykania naczyń przewodzących, co uwidacznia się najczęściej w drugim etapie wegetacji, choć pierwsze plamy na łodygach pojawiają się już w fazie pąkowania – luźnego kwiatostanu (BBCH 57). Wtedy jednak jeszcze nie ma widocznego więdnięcia, ale na przekroju łodygi widać, że część z wiązek przewodzących jest szara lub brązowa.
W fazie kwitnienia i później, w fazie rozwoju łuszczyn można zaobserwować, jak więdną liście tylko po jednej stronie łodygi lub tylko połowa liścia jest chlorotyczna (żółknąca).
Specyficzne objawy pojawiają się jednak od fazy BBCH 75. Wtedy najczęściej na dolnym odcinku łodygi widać szare lub ołowiane, podłużne plamy długości nawet kilkunastu centymetrów. Na nich można (najlepiej pod lupą) dostrzec czarne, podłużne, wypukłe mikrosklerocja grzyba. Efektem choroby jest wytworzenie nasion o mniejszej masie, a nawet redukowanie całych łuszczyn.
Niestety, nie ma obecnie w pełni skutecznego fungicydu. Można jednak uciekać się do metod niechemicznych. Należą do nich siew odmian o większej odporności i przerwa w uprawie rzepaku i innych roślin żywicielskich na tym samym polu (im dłuższa, tym lepiej).
Fot. Damszel, agrarfoto