StoryEditor

Beata Pleśnierowicz laureatką II miejsca w konkursie „Rolniczki motorem innowacji w gospodarstwach rolnych w Polsce”

Beata Pleśnierowicz – rolniczka z woj. łódzkiego wraz z mężem Dominikiem wprowadzili eksperymentalnie innowacyjny sposób żywienia opasów – na sucho. Wyniki przerosły ich oczekiwania.

26.10.2024., 12:00h

Pani Beata wraz z mężem Dominikiem prowadzą gospodarstwo rolne w miejscowości Karolew w woj. łódzkim, zajmujące się hodowlą bydła mięsnego, a powierzchnia upraw wynosi 56 ha. Utrzymują obecnie ok. 100 szt. opasów, które są żywione bez kiszonki z kukurydzy, wyłącznie na sucho.

Zmiana profilu gospodarstwa 

Gdy w 2016 r. nastąpił drastyczny spadek cen mleka w skupie, małżeństwo zrezygnowało z rozwoju gospodarstwa w kierunku mlecznym. Obora uwięziowa została przerobiona na boksy do odchowu bydła mięsnego i bez rozbudowy budynków udało się uzyskać miejsce dla 100 zwierząt. Początkowo rolnicy opasali tylko bydło rasy hf i mieszańce z rasami mięsnymi. Średni dobowy przyrost wynosił wówczas ok. 1 kg.

image
Najlepiej przyrastają odsadki charolaise. Przyrostom sprzyja ich łagodny charakter.
FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Właściciele cały czas szukali bardziej opłacalnych metod opasu. Na początku 2021 roku za namową doradcy żywieniowego, po odwiedzeniu szeregu gospodarstw w Irlandii oraz Francji zdecydowali się w ramach eksperymentu wprowadzić żywie...

Pozostało 77% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 14:38