W ochronie zdrowia świń ważny jest nie tylko program bioasekuracji chlewni i całego gospodarstwa, który pozwala zabezpieczyć stado przed przywleczeniem chorób z zewnątrz. Jeśli mamy zdrowe stado, musimy pamiętać, że w naszych chlewniach bytują mikroorganizmy, z którymi trzeba walczyć. Naszym orężem jest prawidłowe mycie i dezynfekcja wszystkich sektorów produkcyjnych, a także korytarzy i pomieszczeń socjalnych.
Zawsze myj przed dezynfekcją
Zanim przystąpimy do dezynfekcji środkami chemicznymi, musimy się do tego przygotować. Pierwszą i najważniejszą z punktu widzenia zdrowia świń rzeczą jest zachowanie zasady całe pomieszczenie puste – całe pomieszczenie pełne. Po wyprowadzeniu zwierząt z komory wynosimy mniejsze elementy wyposażenia, które nie mogą być myte myjką ciśnieniową, np. klosze lamp. Myjemy je ręcznie. Następnie opróżniamy kanały z gnojowicy i namaczamy całą komorę wodą tak, żeby ułatwić sobie późniejsze mycie.
Do mycia chlewni najczęściej używamy myjek ciśnieniowych. Najlepsze efekty daje mycie ciepłą wodą z detergentem. Pamiętajmy jednak, że pozwala to na pozbycie się jedynie części drobnoustrojów z po...