Korzyści z międzyplonów
Międzyplony powinny być przede wszystkim magazynem składników pokarmowych i wody na polu. Istotne jest, że przy coraz cieplejszych sezonach jesiennych, kiedy zachodzi wegetacja, składniki te nie powinny być utracone, np. w postaci gazowej w przypadku azotu – mówił Max Erath z N.U. Agrar podczas naszego tegorocznego seminarium ziemniczanego. Na lżejszych glebach składniki mogą zostać wymyte przez intensywne opady, co pokazuje ostatnia deszczowa jesień. Międzyplony mogą je w takich warunkach skutecznie zatrzymać. Stabilizują też strukturę gleby – tę dobrą, ale i też złą. Wiążą również węgiel, który finalnie może stać się bazą do produkcji próchnicy. Mogą też pomóc nam w ograniczaniu zachwaszczenia, zwłaszcza w przypadku, kiedy nie będziemy już w stanie stosować herbicydów nieselektywnych.
Zobacz także: Międzyplon: na co zwrócić uwagę przy uprawie? [najważniejsze zalet...