StoryEditor

System hamowania kiełkowania ziemniaków

System hamowania kiełkowania ziemniaków w przechowalni Restrain jest już znany na naszym rynku. To zastosowanie etylenu – gazu naturalnie występującego w roślinach, regulującego ich dojrzewanie, starzenie się i reakcje na stres.

15.10.2024., 10:00h

Aplikacja etylenu

Tej jesieni producent zaprezentuje najważniejszą jak dotąd innowację: technologię precyzyjnej aplikacji etylenu (PET). Efekt idealnego hamowania kiełkowania i braku zmiany koloru ziemniaków np. podczas smażenia to jeden z najważniejszych elementów, na które zwracają uwagę przetwórcy ziemniaka frytkowego, czy chipsowego.

Zobacz także: Lepsze przechowywanie ziemniaków, dzięki tiosiarczanowi wapnia

Mają to zapewnić 3 elementy:

  • nowo zaprojektowane czujniki zapewniające jeszcze lepszą dokładność i czas reakcji, są niewrażliwe na obecność innych gazów, mają też mierzyć temperaturę, poziom CO2 i wilgotność względną,
  • system impulsów o bardzo niskim dozowaniu etylenu mającym zapewnić jego poziom w skali cząsteczek na miliard,
  • kontrola – ten system wykorzystuje zaawansowane algorytmy, precyzyjnie ustalające i zmieniające poziom etylenu.

image

10 zasad skutecznego przechowywania ziemniaków. Jak ograniczyć straty?

Fot: Restrain

Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 11:26