Dominujące w żywieniu świń w Polsce pasze pochodzenia roślinnego charakteryzują się dużą zmiennością zawartości składników pokarmowych. Wyniki analiz chemicznych zbóż dowodzą, że tylko 30% ocenianych próbek odpowiada średnim wartościom, pozostałe 70% ma wartości wyższe lub niższe. Podpowiadamy, jak szybko i w gospodarstwie sprawdzić ich wartość pokarmową.
Zobacz też: Pasze rzepakowe jako cenne źródła składników pokarmowych w diecie tuczników
Jak różnice w składzie pasz wpływają na zdrowie i produkcyjność świń?
Warunkiem racjonalnego żywienia trzody chlewnej jest pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe w ilościach i proporcjach odpowiadających potrzebom tych zwierząt. Zarówno niedobór, jak i nadmiar jednego ze składników pokarmowych może zmniejszać produkcyjność świń, pogarszać wykorzystanie paszy, jakość tuszy i powodować zaburzenia w pracy układu pokarmowego.
Przykładowo w tym roku zebrane ziarno pszenicy zawiera średnio 10,7% białka surowego, ale są partie zawierające 8,8% białka, jak i 14%. To bardzo duże różnice, z tego względu surowce te powinny być w zasadzie każdorazowo poddane analizom ce...