Azot w glebie
Azot mineralny w glebie pochodzi z różnych źródeł:
- z nawozów naturalnych i mineralnych,
- z opadów atmosferycznych
- oraz z mineralizacji substancji organicznej.
Zobacz także: Badanie składu granulometrycznego. Czy warto i w jakim celu?
Ten ostatni proces ma charakter ciągły i zachodzi pod wpływem mikroorganizmów. Ich rozwojowi sprzyja ciepło, dostęp do wody i powietrza w glebie. Jesienią procesy te zachodzą jeszcze bardzo dynamicznie, co powoduje, że gleba pobrana w odstępie zaledwie kilku dni może mieć diametralnie różną zawartość azotu mineralnego. Dlatego zwykle próbki na azot pobiera się po okresie stabilizacji procesów mikrobiologicznych, czyli pod koniec zimy, najlepiej z jeszcze zmrożonej gleby.
Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pobrać próbki na azot w innym terminie, np. ze ścierniska. Robi się tak w celach np. badawczych, aby sprawdzić efekt nawożenia, czy zabiegów uprawowych.
Ważne jest jednak, aby zaraz po pobraniu próbka była natychmiast schłodzona, a najlepiej zamrożona przed dostarczeniem do laboratorium. Jest to konieczne z powodu ryzyka, że po pobraniu w próbce nadal zachodzą procesy mikrobiologiczne, które powodują zmianę zawartości azotu mineralnego. Niezbędne jest również schłodzenie próbek pobieranych na przedwiośniu, szczególnie gdy jest stosunkowo ciepło lub próbki są dostarczane później do laboratorium.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 9/2024
czytaj więcej