Kompleks zmian klimatu, tj. wczesna wiosenna wegetacja, duża liczba dni i godzin nasłonecznienia, czy wysokie temperatury wiosną sprawiają, że niektóre z chorób pojawiają się na polach coraz wcześniej. Jedną z nich jest chwościk buraka.
Skutkiem
zmiany klimatu są m.in.
wysokie temperatury, niedobory wody w glebie, osłabiające
kondycję roślin oraz ograniczające
skuteczność działania pestycydów, w tym fungicydów przeciwko
chwościkowi buraka.
Patogen pojawia się w kraju coraz wcześniej o 3–4 tygodnie, a ponadto nabiera odporności na niektóre s.cz., tj. tebukonazol, epoksykonazol czy tiofanat metylu. Stwierdzono ponadto, że obecnie chwościk wytwarza odporność jednocześnie na dwie s.cz. o różnym mechanizmie działania – tetrakonazol i tiofanat metylu.
Z tych powodów
plantatorzy buraka cukrowego muszą precyzyjne dobierać i prowadzić
rotację stosowanych środków, zwłaszcza na
początku infekcji, co przypada na połowę lub koniec czerwca. Pierwszy zabieg musi być bowiem wykonany już z chwilą
pojawienia się pierwszych plamek na liściach. Do kolejnych należy wybrać preparat o odmiennym mechanizmie działania lub dwuskładnikowy z różnych grup chemicznych.
Środki zarejestrowane do zwalczania chwościka burakowego to np. Amistar Gold Max, który stosuje się w dawce 1,0 l/ha, Dafne 250 EC (0,4 l/ha), Duett Ultra 497 SC (0,5–0,6 l/ha), Eminent 125 ME (0,8 l/ha), Moderator ...