StoryEditor

Dwa plony w sezonie - czy to możliwe?

Klimat nasz (jeszcze) nie jest ani afrykański ani nawet śródziemnomorski. Jesteśmy uzależnieni od pór roku a przede wszystkim od wielkiej pauzy, jaką jest zima. Do niedawna długość okresu wegetacyjnego w Polsce określona była na 180 do 220 dni. Już w 2012 roku naukowcy z IUNG–PIB w Puławach zbadali, że sukcesywnie wydłuża się.
21.10.2020., 10:10h
Średnia długość okresu wegetacyjnego dla Polski w dekadzie 1971–1980 wynosiła 217 dni, Kolejna dekada miała średnią 223 dni. Co ciekawe następna 1991–2000 miała krótszy okres 214 dni. Jednak już dekada 2001–2009 miała już 226 dni.

Tak duże wahania długości okresu wegetacji nie sprzyjają planowaniu upraw. Co ciekawe długość okresu wegetacji najbardziej waha się nie tam, gdzie tradycyjnie było ciepło, ale na północnym-zachodzie, w rejonach chłodniejszych (patrz mapa wg IUNG–PIB).



Różnica w długości okresu wegetacyjnego w latach 2001–2009 w stosunku do wielolecia 1971–2000 (źródło: opracowanie IUNG–PIB na podstawie danych IMGW)


Ryzyko wysokiego plonowania a nawet powodzenia upraw jest duże. Z drugiej strony, ryzyko trzeba podejmować, inaczej nie ma mowy o rozwoju i zwiększaniu dochodu z produkcji roślinnej.

Jest kilka możliwości uzyskania dwóch plonów w roku. Wszystkie wymagają jednak nakładów pracy - nie są to rozwiązania dla leniwych. Wiele z nich wymaga podjęcia decyzji wcześniej, gdyż obejmują one tzw. wsiewki. Wspólną cechą takich upraw jest wczesne zejście uprawy pierwszej, najlepiej w maju/czerwcu. Jak zatem i co uprawiać. Jedną z lepszych porad uzyskamy od rolników, którym to wychodzi. Zapraszam do zapoznania się z nimi w formie reportaży od str. 80 w numerze 11/2020 "top agrar Polska".
tcz


Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 00:56